•
Cu gust acrisor si diferite culori, albe, rosii si negre, coacazele sunt o sursa excelenta de vitamina C: 80-100% se pastreaza in produsele obtinute (suc, sirop, vin). De asemenea, coacazele se folosesc cu succes in sfera terapeutica: hipertensiune, afectiuni renale, tulburari specifice menopauzei, anemie, probleme digestive.
Coacazele contin apa, zaharuri, acizi, substante proteice, celuloza, saruri minerale, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, vitamina PP, antocian. Gratie acestor antociani, coacazele mentin vitamina C in stare stabila si in forma activa biologic. Coacazele sunt totodata foarte bogate in magneziu si fier, care le imprima actiune hematopoietica, deci antianemica.
Coacazele negre, cele mai bogate fructe in vitamina C Coacazele albe si rosii se pot consuma in stare proaspata, sub forma de suc pur sau diluat cu apa (100-500 ml pe zi, in 3-4 reprize), precum si ca jeleu. Ele au efect remineralizant, laxativ, diuretic, depurativ si hemostatic. Sunt recomandate in caz de inapetenta, dispepsii, inflamatii digestive si urinare, insuficienta hepatica, reumatism, guta, constipatie, afectiuni febrile. Coacazele negre au cel mai mare continut de vitamina C dintre toate fructele, stimuland secretia sucului gastric. Elibereaza organismul de toxine si contribuie la scaderea acidului uric si a colesterolului. Coacazele negre au actiune antialergica (alergii respiratorii, urticarie).