•
Crusinul face parte din familia Rhamnaceae, fiind un arbust indigen cu frunze lat-eliptice lucioase, cu marginea intreaga si flori mici, albe-verzui, grupate in buchete. Fructele sunt mici, sferice, verzi la inceput, apoi rosii si violet-negricioase atunci cand ajung la maturitate. Originar din Europa si Asia, a fost introdus in America de Nord de-abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in Canada fiind naturalizat cu aproximativ 100 de ani in urma. Creste la campie, pe dealuri, in paduri de lunca, zavoaie, pe malul apelor si mlastini, sporadic in regiunile montane. Se mai numeste crasici, lemn cainesc, patachina, salbis.
Mod de administrare Decoctul - pentru accelerarea moderata a tranzitului intestinal - se prepara decoct din planta in modul urmator: o lingurita cu varf de planta se adauga la o cana cu apa clocotita, se fierbe timp de 15 min., apoi se lasa acoperita inca 15 minute, dupa care se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza o cana cu decoct seara, la culcare, in doza unica (o data pe zi), sau cate 2 cani cu decoct pe zi, dimineata si seara; - pentru o accelerarea puternica si rapida a tranzitului intestinal - se prepara decoct din planta in modul urmator: o lingura cu varf de planta se adauga la o cana cu apa clocotita, se fierbe timp de 15 minute, apoi se lasa acoperita inca 15 minute,dupa care se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza o cana cu decoct seara, in doza unica (o data pe zi). In cazul viermilor intestinali se administreaza decoctul din planta urmarind accelerarea puternica si rapida a tranzitului intestinal, dupa medicatia antihelmintica.
Ingrediente Crusin (Rhamnus frangula) - scoarta.
Contribuie la - accelerarea tranzitului intestinal putand fi asociat cu medicatia antihelmintica.
Contraindicatii Abdomen acut chirurgical, obstructie intestinala, afectiuni inflamatorii ale intestinului, boala Crohn, colita ulceroasa, apendicita, hemoroizi, sarcina, alaptare, copii sub 14 ani.
Precautii Nu se administreaza in cure prelungite, datorita instalarii obisnuintei. Tratamentul se efectueaza pe perioade de 14 zile, cu pauze de minim 10 zile intre cure. Nu se asociaza cu alte medicamente orale (cu exceptia antihelminticelor) deoarece, impiedica absorbtia acestora, accelerand tranzitul intestinal. Reactii adverse: pot aparea: disconfort abdominal, colici intestinale, diaree; urina poate fi colorata in rosu.