•
Actiune terapeutica ceai din frunze de dud : astringenta si antidiabetica.
Compozitie ceai din frunze de dud : frunzele fragmentate ale plantei Morus alba si Morgus nigra – dud – 50 grame.
Administrare ceai de frunze de dud : 250 ml (1 cana) de apa clocotita se toarna peste 1 lingurita de produs, se acopera 10-15 minute, apoi se strecoara. 2-3 cani/zi.
Compozitie chimica:Frunzele contin taninuri, acid asparctic, acid folic si folinic, arginina si compusi volatili:butilamina, acid acetic, propionic, izoburitic, aldehide, cetone, beta-caroten, maleat si carbonat de calciu; fructele contin antociani, tanin, acizi organici, glucide si pectine, vitamina C, saruri minerale.
Farmacologie: Actiunea hipoglicemianta a extractelor din frunze a fost confirmata de mai multi cercetatori. S-au obtinut rezultate positive si in distrofii ale miocardului. Extern, infuzia concentrate din frunze sau sucul acid au proprietati dezinfectante si astringente ale afetiunilor bucale si ale faringelui.
Recomandari: Adjuvant in formele usoare de diabet. Fructele immature sunt astringente, iar cele coapte, laxative. Extern, pentru gatgata in afte, stomatite si angina, sub forma de decoct concentrate (2 linguri frunze la o cana) sau suc concentrate preparat din fructe proaspete
Mod de preparare si administrare: Frunzele se prepara sub forma de infuzie, o lingura, la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi.
Contraindicatii: Nu prezinta.