•
Ceai hibiscus – Este o sursa naturala de vitamaina C. Hibiscus este o planta care face parte din familia Malvaceae, fiind originara de la tropice. Florile, de o frumusete luxurianta, au fost utilizate de-alungul timpului, in special in medicina populara orientala, sub forma de ceaiuri aromate, cu un puternic efect relaxant si racoritor, in tratarea afectiunilor renale si digestive. În Malaezia, se foloseste sucul proaspat obtinut din calicele plantei, datorita continutului ridicat in vitamina C si antocianozide, iar in Caraibe, bautura obtinuta din fructele proaspete este nelipsita in cadrul sarbatorilor de Craciun. Actiuni: - antihipertensiv, diuretic, antispastic intestinal si uterin, antiseptic; - tonifiant, stimuleaza activitatea cerebrala imbunatatind atat eforturile intelectuale cat si pe cele fizice; - antioxidant, usor expectorant, antifebril. Indicatii: Se utilizeaza ca adjuvant in: hipertensiune arteriala, edeme, afectiuni respiratorii (febra, tuse, infectii la nivelul tractului respirator). Contraindicatii:alaptare, alergie la hibiscus. Precautii: În doze mari are efect de reducere a fertilitatii. Mod de Admnistrare:maceratul la rece – se prepara dintr-un plic cu planta adaugata la 250ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 3 cani cu macerat pe zi, cu 30min. inainte de mese. -infuzia – se prepara dintr-un plic cu planta adaugata la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30min. inainte de mese. Compozitie chimica:antocianozide (delfinidol, hibiscozida, gosipetina, herbacitrina), acizi organici (hibiscic, citric, ascorbic, malic, tartric, protocatehic), mucilagii, etc.