•
Pelinul „a fost folosit cu succes pentru expulzarea parazitilor intestinali […] este un stimulent tonic, imbunatateste apetitul, este util in stari atonice ale tractului gastro-intestinal, precum dispepsia atonica […].” Harvey Wickes Felter, King’s American Dispensatory, 1898
Ingrediente: partea superioara a plantei Artemisia absinthium L., fam. Asteraceae, care contine ulei volatil in care predomina thujona; substante amare; flavone; fitosteroli; tanin; acizi organici.
Efect ceai pelin: Tonic amar; aperitiv, stomahic (stimuleaza secretia sucurilor gastro-intestinale), colagog (stimueaza eliminarea bilei), dezinfectant si antiinflamator al tubului digestiv; antihelmintic, antipiretic, emenagog (favorizeaza declansarea ciclului menstrual).
Întrebuintari principale: Anorexie, dispepsii; paraziti intestinali. Alte intrebuintari: Dischinezie biliara, febra. Contraindicatii: Nu este indicat in gastrita hiperacida, ulcer gastric si duodenal, epilepsie si in caz de hipersensibilitate la aceasta planta. Acest ceai nu este indicat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.
Preparare: Peste 1-2 PLICURI se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa 10-15 minute acoperit, apoi se strecoara. Întrebuintare: Se beau 2 cani cu ceai pe zi, inainte de masa.
Durata curei: 2 saptamani. Se poate repeta dupa o pauza de o luna. A nu se depasi doza si perioada de administrare recomandata.