•
Proprietati ceai sulfina – iarba : Intern: vasodilatator periferic, mareste permeabilitatea vasculara, regenereaza celula hepatica, scade tensiunea arteriala; astringent si aromatizant. Extern: antiseptic, antiinflamator gingival, calmant (bai). Se utilizeaza ca antiseptic in bolile de ochi, sub forma de bai sau comprese, pentru spalarea ranilor, cataplasme pe umflaturi, gargara in abcese dentare, gingivite, afte, laringite, in reumatism, cataplasme aplicate pe locul dureros.
Indicatii ceai de iarba de sulfina :in astm bronsic, bronsite, hepatita cronica, afectiuni renale. Se utilizeaza ca expectorant si emolient in tulburari gastro-intestinale si in bolile aparatului respirator.
Mod de preparare ceai de iarba de sulfina : Infuzie: 250 ml (1 cana) de apa clocotita se toarna peste 1 lingura de iarba de sulfina, se acopera si se lasa in repaus 10-15 minute, apoi se strecoara. Se bea ca atare sau se indulceste dupa gust. Extern - infuzie. Cantitatea de planta se dubleaza. Aceasta infuzie se foloseste in comprese, instilatii pentru ochi, spalaturi si gargara. pentru bai: infuzie din 120 g planta uscata la 2,5 litri de apa; lichidul rezultat se amesteca cu apa din cada, cu temperatura de 36° C; se sta in cada 20-25 minute.
Compozitie:partile aeriene ale plantei Melilotus Officinalis L. – sulfina, fam. Fabaceae, prelucrate sub forma de concis si ambalate in punga. Sulfina contine glucoza si acid cumaric, cumarina, care imprima mirosul specific plantei uscate, melilotina, derivati ai acidului cumaric, taninuri, rezine, saruri minerale.