•
Ceai valeriana – Datorita componentelor din uleiul volatil, in special valepotriailor respectiv acizilor valerianici, preparatele pe baza de Valeriana ( ceai valeriana ) sunt recomandate in insomnii, nervozitate, hiperexcitabilitate motorie si senzoriala, in nevroza cardiaca si ca antispastic usor.
Mod de preparare ceai valeriana: Intern – Infuzie / 1-2 lingurie la o cana cu apa (250 ml); se beau 1-2 cani pe zi in cursul unei zile sau seara inainte de culcare
Valeriana (Valeriana officinalis) este o specie de plante erbacee perene din familia Valerianaceae. Mai este denumita si odolean, navalnic, gusa-porumbelului sau iarba-pisicii.
Tulpina creste pana la o inaltime de 70-170 cm. Florile sunt rosii-liliachii pana la albe, grupate intr-o inflorescenta umbeliforma. Înfloreste in perioada iunie-august.
Principalele substante active sunt: ulei volatil, acid izovalerianic si acid valerianic, alcaloizi (catinina, alfa-metil-pirilcetona, valerianona). Preparatele din rizom (ceai, tinctura, extract uscat), administrate intern si extern (bai), sunt indicate in stari de agitatie, tulburari ale somnului si aritmii cardiace de natura nervoasa.
Utilizarea valerianei are o tradtie de peste patru mii de ani, fiind considerata o planta de referinta, atat in Europa, cat si in Asia. Investita si cu insusiri magice de tradtia populara, in ultimele patru decenii i-au fost dedicate sute si sute de studii medicale, care toate atesta acelas lucru: valeriana este una dintre cele mai eficiente remedii in tratarea tulburarilor emotionale, precum si a bolilor fizice asociate lor. O problema de extrema actualitate in vremurile noastre, care stau sub semnul tensiunii si al stresului.