•
Termenul de bulgur desemnează atât amestecul de boabe de grâu măcinate mare, cât și mâncarea ce conține acest amestec ca principal ingredient.
Cu toate că bulgurul poate conține mai multe tipuri de grâu, de obicei este din grâu tare, cunoscut la noi și ca ghircă (denumirea științifică este Triticum durum).
Este un ingredient ideal pentru cei care preferă regimul vegetarian fiind ușor de folosit în rețete, cu un conținut de fibre, proteine și vitamine mai mare decât în cazul orezului alb, și cu un indice glicemic scăzut.
Beneficii
- Este o sursă bogată de carbohidraţi. 200 gr de bulgur este echivalentul a 33,80 gr de carbohidraţi, iar doza zilnică recomandată este de 130 gr.
- Conţine câteva fibre solubile, iar în procent de 90% se găsesc fibre insolubile, acestea fiind cele care ajută alimentele să treacă prin tractul digestiv şi previn constipaţia.
- Fierul este cunoscut pentru transportul oxigenului în sânge şi este o componentă esenţială a enzimelor şi proteinelor, ajutând la formarea colagenului care susţine pielea, muşchii şi sistemul imunitar. Femeile au nevoie de 18 mg de fier pe zi, iar bărbaţii doar de 8 mg. O porţie de 200 gr de bulgur are 1,75 mg de fier.
- Vitaminele din grupul B activează enzime care au diferite roluri, inclusiv metabolizarea alimentelor în energie. În 200 gr de bulgur vei găsi 8-10% din necesarul zilnic de tiamină, niacină, acid folic şi vitamina B6.
Valori nutritionale/100g: Energie: 1490kj / 350kcal Grasimi: 1.8g din care saturate 0.2g Carbohidrati: 60g din care zaharuri 1.8g Fibre: 10g Proteine: 12.29g Saruri: 0.0425g
Se gătește similar cu orezul sau cușcușul, dar are valori nutriționale mai mari. Pentru a-l folosi, bulgurul se lasă la înmuiat în lichid minim 1 oră și jumătate, iar apoi este gata pentru consum. Se poate înmuia în apă, supă, suc de roșii, sau alte lichide în funcție de rețeta pentru care se pregătește.
A se consuma de preferinta inainte de data inscrisa pe ambalaj. A se depozita la loc uscat si racoros, ferit de razele soarelui.