•
Compozitie: extract hidroalcoolic din parti aeriene de napraznic.
Indicatii: stimulare procesului de eliminare a toxinelor din organism, sterilitate, ipotenta, antiinflamator, antitumoral.
Contraindicatii: la doza zilnica recomandata nu sau semnalat contraindicatii.
Mod de administrare: se ia cate o lingura de 3 ori pe zi inainte de masa cu 15 minute.
O iarba de leac enigmatica: NAPRAZNICUL
Descrierea plantei Napraznicul este raspandit din Europa, unde creste spontan, pana in America si in Australia. Este o planta ierboasa, anuala (uneori bi-anuala), cu tulpina rosiatica acoperita cu peri fini, inalta de 30-40 cm. Frunzele, ca si tulpinile, sunt moi la atingere si se rup usor. Florile sunt roz-violacee, asezate cate doua la varful pedunculelor. Fructul este in forma de cioc, lung de 2 cm, si seamana cu un cioc de barza, de unde si numele de ciocul-cocorului, o denumire raspandita in Romania. Creste mai ales in zonele submontane si montane, preferand solul bine afanat si umed, de la marginile de drum, de pe malul paraielor de munte, din rupturile de mal.
Proprietati terapeutice napraznic: – afrodisiac puternic (feminin, dar mai ales masculin), astringent si antidiareic bun, antihemoragic bun, antispastic mediu-slab, antitumoral bun, diuretic mediu, emenagog bun (declanseaza ciclul menstrual), emolient mediu-slab, hipotensiv slab, hipoglicemiant mediu-slab, reîntineritor puternic, revigorant puternic, depurativ mediu-slab, sudorific blând, diuretic mediu, stimulent si reglator foarte bun al activitatii gonadelor, tonic general puternic.