revista

Arsurile solare: cauze, simptome si forme de protectie solara

Arsurile solare: cauze, simptome si forme de protectie solara

Lumina solara face ca pielea sa capete o nuanta frumoasa, bronzata, ajuta la fixarea calciului in oase, prin aportul de vitamina D, chiar ne transmite o stare de sanatate interioara. Pentru cei care sufera de artrita, caldura soarelui amelioreaza si din durerea fizica. In plus, multi oameni cred ca bronzul este sanatos si atragator, insa cat de multe se cunosc despre adevaratele probleme de sanatate pe care le ridica relaxarea indelungata in bataia soarelui?

Ce sunt arsurile solare?


Cele mai frecvente cazuri de arsuri solare se refera la arsurile de gradul I pe suprafata pielii si sunt cauzate de razele UV (ultraviolete). Primul semn al unei arsuri solare este pielea inrosita si dureroasa la atingere, dar din fericire, poate fi tratata si acasa. Pentru arsurile de gradul II insa, pot aparea complicatii care necesita o vizita la doctor; ele se pot manifesta si prin umflaturi pe piele si pungulite cu lichid.

De obicei, simptomele arsurilor solare apare in 24-36 de ore de la expunere si dispar dupa 3-5 zile. Cele severe sunt periculoase pentru bebelusi si copii mici, dar si pentru batrani, pentru ca acestia au pielea sensibila si risc ridicat pentru alte complicatii.

Ce probleme pot aparea din cauza arsurilor solare?

Expunerea exagerata la soare poate duce chiar la atac de cord sau alte afectiuni cardiace. Cele mai raspandite probleme sunt reactiile alergice: alergia la soare, alergii la produsele de protectie solara etc. Si ochii sunt afectati de prea multe bai de soare: puteti resimti dureri arzatoare, vedere slabita, pierderea partiala sau totala, cataracta. Cataracta poate fi evitata daca va protejati ochii si nu priviti direct spre soare, de-a lungul anilor. In plus, este principala cauza a orbirii.

Problemele pe termen lung se refera si la problemele de piele: forme cancer, rani, lupus, riduri premature, pete maronii etc.

Ce tip de piele se arde cel mai usor?

Bineinteles, persoanele cu pielea pistruiata, alba, persoanele blonde sau roscate, dar si cele cu ochi albastri, sufera cel mai usor de arsuri solare. Si varsta influenteaza felul in care pielea reactioneaza la razele UV: copiii mai mici de 6 ani, cat si adultii peste 60 de ani sunt mai sensibili la lumina solara.

Cand se agraveaza arsurile solare:

Toata lumea stie ca arsurile apar in functie de ora la cate va expuneti la soare. Intre 10.00 si 16.00, arsurile apar ce mai des, cand razele de soare sunt puternice, indiferent daca cerul este innorat. Daca esti aproape de suprafete care reflecta – precum apa, nisipul alb, zapada, gheata – este bine sa va protejati, in orice caz. Daca sunteti la altitudine, este foarte usor sa va ardeti pielea, pentru ca razele UV cresc cu 4% la fiecare 305 metri.

Cum ne protejam pielea de arsurile solare:

Puteti lua masuri de precautie de baza, precum protejarea pielii cu creme de protectie solara, nu stati in soare prea mult timp si purtati haine lungi, care sa va acopere pielea.

Protectie solara. Asigurati-va ca lotiunile au un SPF mai mare de 15 si ca ofera protectie si UVA, si UVB. Aplicati la fiecare doua ore cand va expuneti la soare.

Purtati palarii si haine inchise la culoare. Alegeti-le pe cele inchise la culoare pentru o buna protectie. Si nu uitati de ochelarii de soare! Ei sunt foarte importanti pentru ca ofera protectie UVA si UVB pentru ochi si astfel, previn aparitia cataractei.

Primul ajutor pentru arsurile de soare

In timp ce arsurile solare pot duce la cancer in timp, pot fi dureroase pe moment. Iata cateva sfaturi de urmat pentru a calma pielea:

-        Luati un ibuprofen pentru a reduce durerea si inflamatia;
-        Aplicati creme cu hidrocortizon, hidratante, de 3 ori pe zi pentru a preveni umflarea si durerea, dar si mancarimile.
-        Daca besicile incep sa se sparga, taiati pielea moarta si aplicati un antibiotic. Nu le rupeti intentionat!
-        Faceti bai reci sau aplicati comprese reci de cateva ori pe zi. Nu aplicati creme sau unt de corp pe arsurile solare.

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Favident spumant m151 50ml FAVISAN
-50%
8 ,80 LEI
17,61
Psoristop 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Vitamina c 600 entero 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Pycnogenol 30cps JUSTIN PHARMA
-50%
60 ,80 LEI
121,60
Ginkgobil extra 60cps PRO NATURA
-50%
13 ,87 LEI
27,74
Lipostop CLA 120cps PARAPHARM
-50%
44 ,50 LEI
89,00
Diurexan 40cps FARMACLASS
-30%
14 ,45 LEI
20,65
Conuri auricolare ceara de albine (mici) 2buc HOVAN
-25%
5 ,04 LEI
6,72
» Mai sunt inca 3 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Pasii necesari pentru spalarea corecta si completa a parului

Este destul de important sa inveti cum sa-ti pregatesti parul…

Infectie urinara sau infectie genitala? Cum faci diferenta intre ele

Multe femei ajung, cel putin o data in viata, sa se intrebe…

10 lucruri de stiut despre caderea parului. Ce este alopecia areata?

E un cosmar pe care tot mai multi oameni, in special barbati,…

10 utilizari ale uleiului din arbore de ceai

Pe langa uleiul de cocos, atentie, si uleiul din arbore de ceai…

5 moduri in care zatul de cafea mai frumoasa!

Pe langa faptul ca bautura aceasta neagra si amaruie te energizeaza,…

4 utilizari eficiente ale carbunelui activ in frumusete

Cea mai renumita intrebuintare a carbunelui activ este ca tratament…

Tratament pentru căderea părului: sucul de ceapa și miere

Sucul de ceapa se recomanda in multe probleme de sanatate, de…

Remedii pentru dureri provocate de proteza dentara

Proteza dentara este de mare ajutor cand dintii slabesc si cad…

SOS Arsuri solare! Remedii acasa pentru arsuri solare

Inca e canicula, inca exista riscul de-a te alege cu arsuri…