revista

Caderea parului pe fond nervos

Caderea parului pe fond nervos

Problema caderii parului este una pe cat de actualitate, pe atat de incomoda. Boala in sine se numeste alopecia areata si reprezinta o tulburare nedefinita care poate cauza fie caderea firelor de par insesizabila, fie totala, inclusiv a firelor sprancenelor. Din pacate, multi dintre cei afectati se intreaba daca stresul si problemele pe fond nervos au de-a face cu alopecia. Iar dermatologii au confirmat.

Desi nu este cauza principala, exista puncte nervoase in jurul si in interiorul foliculilor de par. Actiunea acestor nervi, cat si prduse ale sistemului nervos precum neuropeptidele afecteaza cresterea normala a parului.

O neuropeptida denumita substanta P, implicata in transmiterea senzatiei de durere, poate fi eliberata din nervi sau din alte celule din jurul foliculilor, ca parte din procesul alopeciei, afectand astfel cresterea.  In cadrul studiilor de laborator facute pe soareci, se pare ca tratamentul cu substanta P stimuleaza regenerarea parului, doar ca in afara foliculilor existenti.

In plus, firul de par uman este capabil de a sintetiza si secreta cortizol, care este hormonul stresului. Acesta, ca si alti hormoni, sunt corelati cu un sistem complex ce tine de activitatea cerebrala si implica si glandele corpului precum glandele adrenale, pana la rinichi. De aceea, o parte din sinteza de cortizol din foliculii de par fac ca acestia sa raspunda si la stres.

Stoxona botulinica sau Botoxul, cum mai este cunoscuta, este eficienta in tratarea pacientilor care sufera de caderea parului. Durerea se diminueaza, iar regenerarea parului se reia dupa un asemenea tratament cu Botox. Insa sunt necesare mai multe studii in acest sens.

De asemenea, s-a demonstrat ca aplicarea locala de capsaicina a ajutat unii pacienti care sufereau de alopecie. Capsaicina deriva din ardeii chili si este cunoscuta pentru faptul ca elibereaza supbstanta P, cat si alte neuropeptide.

Tratamente si schimbari de dieta pentru a impiedica pierderea parului

Stresul priveaza organismul de anumite vitamine si minerale care permit cresterea sanatoasa a parului si functionarea corecta a sistemului nervos, de aceea unele schimbari de dieta ajuta in reglarea procesului de regenereare a firelor de par.

Vitamina A

Aceasta vitamina sustine sistemul circulator, ajutand la producerea de hemoglobine si celule rosii – vitale pentru cresterea parului, hranind scalpul si foliculii cu oxigen si nutrienti. De asemenea, vitamina A este esentiala pentru sistemul imunitar. Surse bune de vitamina A sunt morcovii, dovleceii, mango, spanacul si broccoli.

Vitaminele B

Un aport de vitamine B ajuta in controlul caderii parului si al stresului. Complexul B sustine metabolismul proteinelor si al carbohidratilor, indirect si al productiei de hormoni. El sustine si functionarea normala a muschiului cardiac si a nervilor. Aceste lucruri sunt importante in regenerarea parului si in ameliorarea stresului. Chiar si o deficienta minora de vitamine B dezechilibreaza procesele de regenerare ale organismului, de aceea se recomanda alimente bogate in complexul B precum carnea de peste, de pui, ouale, lactatele, cerealele integrale si legumele verzi.

Vitamina C

Hormonii stresului te priveaza de vitamina C, care indirect sustine cresterea parului. Vitamina C este importanta pentru sistemul circulator si imunitar, fiind de asemenea si un puternic antioxidant, de aceea se recomanda o alimentatie bogata in citrice, kiwi, capsune si ardei rosii.

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4338 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Pasii necesari pentru spalarea corecta si completa a parului

Este destul de important sa inveti cum sa-ti pregatesti parul…

Infectie urinara sau infectie genitala? Cum faci diferenta intre ele

Multe femei ajung, cel putin o data in viata, sa se intrebe…

10 lucruri de stiut despre caderea parului. Ce este alopecia areata?

E un cosmar pe care tot mai multi oameni, in special barbati,…

10 utilizari ale uleiului din arbore de ceai

Pe langa uleiul de cocos, atentie, si uleiul din arbore de ceai…

5 moduri in care zatul de cafea mai frumoasa!

Pe langa faptul ca bautura aceasta neagra si amaruie te energizeaza,…

4 utilizari eficiente ale carbunelui activ in frumusete

Cea mai renumita intrebuintare a carbunelui activ este ca tratament…

Tratament pentru căderea părului: sucul de ceapa și miere

Sucul de ceapa se recomanda in multe probleme de sanatate, de…

Remedii pentru dureri provocate de proteza dentara

Proteza dentara este de mare ajutor cand dintii slabesc si cad…

SOS Arsuri solare! Remedii acasa pentru arsuri solare

Inca e canicula, inca exista riscul de-a te alege cu arsuri…