•
Afinul face parte din familia Ericaceae, fiind un arbust mic, cu tulpini taratoare, de culoare verde. Frunzele sunt rotund-ovate pana la eliptice iar florile, de culoare roz-palide au petalele unite in partea de sus sub forma de clopotel. Fructele, de culoare negru-albastrui au forma sferica, fiind zemoase, cu suc violaceu si gust placut dulce-acrisor. Creste in regiunile alpine, la altitudini de pana la 2000-2500m, pe versantii umbriti si umezi, in padurile de conifere, pe stanci si pajisti montane.
CONTRIBUIE LA: Intern: – detoxifierea tractului urinar – mentinerea in concentratii normale a glucozei din sange – detoxifierea tractului intestinal (prin eliminarea florei de fermentatie si putrefactie) – eliminarea tendintei de evacuare rapida a scaunului – protejarea si regenerarea vaselor capilare sanguine din piele si retina – reducerea riscului de sangerare – mentinerea in concentratii normale a acidului uric din sange. Extern: – reducerea riscului de sangerare – reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii – reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale si mucoasei anale.
MOD DE PREPARARE: La 1-2 lingurte se adauga o cana cu 250 ml de apa fierbinte. Se lasa acoperit 10-15 minute, dupa care se filtreaza. Se beau 3 ceaiuri pe zi, neindulcite, cu jumatate de ora inaintea meselor principale.
PRECAUTII: – Pacientii cu diabet zaharat insulino-dependent vor fi tinuti sub stricta supraveghere, mai ales in primele saptamani de tratament, prin inregistrarea zilnica sau chiar de 2 ori pe zi a valorilor glicemiei, si ajustarea dozelor de insulina in functie de noile valori obtinute.
CONTRAINDICATII: – constipatie – alergie la afin.