Avem de unde alege si inca nici nu stim ce! Care e cel mai sanatos? Care este cel mai bun pentru gatit? Care este mai putin gras? Bune sau rele, presate la rece sau nu, rafinate au ba?
Mai intai, chestiunile mai generale:
Orice ulei vegetal trebuie sa fie mai bine presat la rece decat procesat prin metode de extractie chimice. Unele uleiuri pot fi presate la rece, precum cel de masline. Ele au o calitate vizibil mai mare pentu ca isi mentin multi nutrienti si aroma specifica.
Cumpara intotdeauna organic si iata de ce: majoritatea uleiurior de porumb si de canepa sunt modificate genetic, dar au certificate de garantie organica. De asemenea, arahidele sunt cel mai des tratate cu pesticide, de aceea e important sa cumperi de la surse de incredere!
Rafinarea uleiurilor sunt recomandate pentru a fi folosite la temperaturi ridicate, precumcea de gatit si prajit. Uleiurile nerafinate sunt mai putin procesate, au mai multa aroma si sunt mai nutritive, dar nu se pot folosi la prajeli. In plus, rancezesc mai repede.
Mono versus polinesaturate
Toate uleiurile contin grasimi mono si polinesaturate, asa ca nu prea ai de ales. Totusi, se pare ca un procentaj mai ridicat de grasimi mononesaturare este mai indicat pentru ca protejeaza impotriva bolilor de inima, desi ambele tipuri ridica nivelul de colesterol bun in sange.
Uleiul de cocos
Nutritionistii spun ca acesta este daunator sanatatii pentru ca detine grasimi saturate, nesanatoase, insa multi oameni tind sa creada ca ideea ca grasimile saturate ridica nivelul de colesterol rau ce provoaca ateroscleroza este un mit. Uleiul de cocos este ok, daca este nerafinat, dar nu-l folosi la gatit la temperaturi ridicate. Gustul sau este placut, dar este mai degraba recomandat pentru alte utilizari.
Totusi, contine si acizi grasi cu efect pozitiv asupra sanatatii, iar grasimile saturate nu sunt aceleasi cu cele regasite in branzeturi si fripturi. Desi uleiul de cocos contine multe lanturi de trigliceride, se metabolizeaza diferit de corp si au efect terapeutic asupra unor probleme cerebrale precum epilepsia sau Alzheimer, sustin unii. Iar acidul lauric din uleiul de cocos neprocesat omoara bacteriile, virusurile si ciupercile, tinand la distanta infectiile.
Mai mult, populatiile exotice care consuma ulei de palmier sunt printre cele mai sanatoase – asta poate si pentru ca ele nu au o dieta atat de grasa si procesata precum a noastra, iar cantitatea de grasimi saturate este compensata. Uleiul de cocos creste nivelul de energie, de asemenea.
Uleiul de palmier
Uleiul virgin se presupune a fi foarte sanatos, ca si cel de cocos presat la rece, uleiul de palmier continand 50% grasimi saturate, care acum nu mai sunt vazute atat de rele. Totusi, este mai putin daunator ca untul si este o alternativa buna la uleiurile hidrogenate, deci este recomandat la gatit. Mai mult, NU contine grasimi trans – adevarata problema a colesterolului rau. Prin urmare, potrivit nutritionistilor, este o optiune mai buna decat untul si alte grasimi hidrogenate, dar nu mai buna ca uleiul de canepa sau de masline.
Uleiul de masline
Este cea mai buna optiune din lume pentru sanatatea noastra, dar nu se foloseste la gatit la temperaturi mari pentru ca devine toxic. Gustul sau este mai bun in stare cruda, in salate si alte mancaruri ce nu necesita temperaturi ridicate de gatit.
Uleiul de arahide
Uleiul nerafinat de arahide are un punct de ardere mai inalt decat celelalte uleiuri nerafinate si detine o aroma foarte placuta. Se foloseste mai ales la popcorn. Totusi, cel semi-rafinat sau rafinat se foloseste la prajeli si mancaruri pe foc, dar nu se recomanda adeseori. Uleiul de arahide contine destule grasimi mononesaturate, din fericire.