revista
Beneficiile consumului de microalge si alge marine

Beneficiile consumului de microalge si alge marine

Algele verzi, roșii și brune: varec, kombu, wakame, hijiki, nori, lăptucă de mare, caii de mare, kelp, dulse, spumă de Irlanda, fasole și spaghete de mare, laminaria.

Consumate de foarte mult timp în Asia, algele marine comestibile aduc numai beneficii: sunt bogate în fibre, proteine, fosfolipide, vitamine, minerale și oligoelemente.

Cresc într-un univers biochimic identic cu mediul intern al omului (limfă, plasmă sangvină, lichide interstițiale). Sunt așadar complet adaptate la fiziologia noastra, chiar cand trăim departe de mări și oceane. Nu acopereau acestea din urmă întreaga planetă?

Produc aproape 70% din oxigenul pe care îl respirăm.

Universul în care evoluează este de o imensă bogăție minerală.

În funcție de adâncimea mediului lor de viață, culoarea poate să fie verde, roșie sau brună. Această fotosensibilitate specifică le determină profilul nutritiv.

Algele sunt azi mai ales temute și cunoscute pentru proliferarea lor necontrolată în bazine poluate de ingrășăminte chimice azotate și fosfatate, care dezechilibrează ecosistemele marine prin capotarea oxigenului din apă.

Din miile de alge existente, numai câteva sunt comestibile. Celelalte, dintre multele utilizări, ar trebui să ocupe un loc important în aprovizionarea energetică viitoare a planetei.

Calitățile algelor marine

Se caracterizează îndeosebi prin:

- prezența a numeroși antioxidanți, dintre care polifenoli, vitaminele C și E, precum și pigmenți.

- conținutul ridicat de calciu și magneziu;

- bogăția de fibre, îndeosebi solubile.

Dat fiind viteza lor de reproducere, chiar în condiții naturale, algele comestibile constituie o sursă nutritivă alcalinizantă inepuizabilă. Ele se caracterizează prin conținutul excepțional de minerale și vitamine. Dacă mai adăugăm și bogăția de fibre solubile și insolubile, proteine de calitate, conținutul mic de grăsimi și de hidrați de carbon, obținem alimente de excepție, puțin calorice, deși foarte energetice. Profilul lor nutritiv întârzie îmbătrânirea, participă la regularizarea greutății, contribuie la buna activitate cerebrală și combate infecțiile.

De consumat cu moderație. Dat fiind densitatea nutritivă, consumul mare de alge se poate dovedi contraproductiv și duce la o mare oboseală. Mai bine folosiți zilnic cu moderație decât să abuzați. Dacă suferiți de hipertiroidie, evitați să consumați, din cauza conținutului lor de iod.

Pe de altă parte, algele sunt și bioacumulatori puternici, susceptibili să concentreze toate formele de poluare. Îm general, acestea sunt evacuate de capacitățile naturale de drenare ale algelor. Dar o poluare radioactivă (iod și cesiu), la fel de puternică ca și cea de la Fukushima, care a contaminat masiv marea, ar trebui să ne îndemne să evităm algele provenite din Japonia și asta pentru o perioadă nedeterminată. Contaminarea alimentelor este într-adevăr una dintre sursele cele mai periculoase de expunere la radioactivitate.

Cum consumăm algele?

Alegele sunt disponibile în deosebi sub două forme: proaspete și conservate în sare, precum uscate. Sub formă de paiete sau pudră, ele condimentează preparatele culinare cu o savoare delicat iodată și sărată. Când sunt proaspete, se cuvine să le spălăm bine; când sunt uscate, să le rehidratăm bine. Unele pot să fie consumate crude, altele trebuie să fie fierte. Dacă adoptăm o alimentație 100% vie, ne mulțumim cu cele pe care le putem mânca numai crude.

Găsim în comerț și savuroase preparate pe bază de alge, pentru tartine sau de încorporat în mâncăruri. Oricum, finețea gastronomică a algelor nu mai trebuie dovedită de mult timp.

Microalgele de apă dulce

- Spirulina

- Chlorella

- Aphanisomenon Flos Aquae sau alga Klamath

Aceste trei microalge fac parte din familia bacteriilor fitosintetice unicelulare, care s-au numărat printre primele organisme vii care au contribuit la transformarea energiei solare în oxigen și în materie organică. Ele țin de bacterii, de vegetal și de animal. La celălalt capăt al lanțului alimentar, ele sunt strămoșii noștrii biologici cei mai îndepărtați. Ele constituie hrana celulară prin excelență, deoarece sunt complet recunoscute de celulele umane. Sunt așadar fioziologic total adecvate nevoilor noastre naturale. În plus, furnizează mai mult de o treime din oxigenul pe care îl respirăm.

Calitățile microalgelor de apă dulce

Aceste microalge sunt în general bogate în pigmenți, așadar, în clorofilă, ca și în principii active, vitamine, minerale, oligoelemente și acizi aminați (proteine).

Valoarea lor este totuși tributară densității și profilului nutritiv al mediului de creștere, ca și calității procceselor de recoltare, de deshidratare și de ambalare. Ca toate vegetalele bogate în pigmenți, sunt extrem de sensibile la oxidare.

Aceste microalge sunt cunoscute pentru calitățile lor:

- oxigenante;

- regeneratoare;

- imunostimulatoare

- antioxidante;

- antiinflamatoare;

- bacteriostatice;

- antibiotice naturale;

- antimutagene

- reglează procentul de zahăr din sânge;

- reechilibrează balanța acido-bazică;

- regenerează facultățile mintale;

- ajută drenarea, detoxinarea și dezintoxicarea, îndeosebi a metalelor grele.

Constituie cea mai importantă biomasă de pe planetă, ceea ce înseamnă că se repoduc cu „viteza luminii”, când sunt propice condițiile.

Spirulina și Chlorella sunt azi cultivate în multe locuri din lume. Profilul celei din urmă face din ea mai curând un aliment de cură, cu o mare putere de drenare, dezinoxicantă și imunoprotectoare.

Chlorella, cea care drenează

Chlorella alături de rudele ei microalge unicelulare spirluina și Aphanisomenon Flos Aquae a fost prezentă de la originea vieții pe pământ (acum aproximativ trei miliarde de ani.

Virtuțile miroalgei Chlorella

Este bine cunoscută pentru:

- conținutul excepțional de nutrimente de primă calitate (acizi nucleici, acizi aminați, dintre care opt esențiali, vitaminele B, C și E, carotenoide), care stimulează și întăresc sistemul natural de apărare al organismului nostru;

- Chlorella Growth Factor (CGF sau „factorul de creștere Chlorella”), care se situează în miezul celular al algei, stimulează creșterea și regenerarea țesuturilor și dinamizează sintezele proteice, enzimatice și energetice ale celulelor: calități care facilitează transformarea și asimilarea nutrimentelor, previne îmbătrânirea prematură a celulelor și sporește vitalitatea.

Chlorella nu poate să furnizeze această chintesență nutritivă și energetică decât dacă membrana ei (polizaharide) i-a fost scoasă. Efectul ei de drenare și chelație a metalelor grele (mercur, plumb, cadmiu, aluminiu) se estompează atunci ca să lase cale liberă prețioaselor nutrimente.

Spirulina cea hrănitoare

Profilul nutritiv al spirulinei este și el impresionant. În ultimele decenii, bazinele pentru cultivarea spirulinei au apărut în multe locuri unde clima și luminozitatea sunt propice mai ales în unele țări de pe continentul african. Primul obiectiv era furnizarea unui complement nutritiv de excepție unor copii suferind de subnutriție sau de malnutriție, îndeosebi proteică. Rezultatele sunt convingătoare. În schimb, unele spiruline și Chlorella sunt produse în condiții de igienă, transport și întreținere îndoielnice, mai ales în China și în India. Fiți atenți așadar la proveniența lor și alegeți rețele de aprovizionare fiabile, adică magazine sau societăți cunoscute, în măsură să prezinte analize microbiologice și studii de contaminare serioase ale produselor lor. Evitați site-urile internet care vând cu preț redus aceste alimente cu statut de suplimente.

Calitățile spirulinei

Spirulina se caracterizează prin conținutul mare în proteine de calitate excelentă, de clorofilă și de acizi grași esențiali, precum și de minerale și oligoelemente. Structura specifică face din ea un aliment foarte asimilabil de organism. Constituie un element ideal pentru copii si pentru persoanele în vârstă. Gustul aparte ar putea să nu placă. Atunci, o încorporăm într-un suc sau un smoothie.

Aphanisomenon Flos Aquae sau alga Klamath cea vulcanică

Microalga Klamath este și ea o srusă excepțională de nutrimente foarte asimilabile. Totuși, provine dintr-un singur loc de pe planetă, lacul Klamath, din Oregon, Statele Unite. Acest lac, situat într-un mediu vulcanic protejat, beneficiază de o bogăție minerală extraordinară. Exploatarea acestei alge este împărțită între câteva companii. În pofida potențialului mare de reproducere, unicitatea locului de origine face din ea un complement destul de limitat.

Calitățile algei Klamath

Ea se caracterizează prin bogăția de acizi aminați și oligoelemente, precum și de vitamine și minerale. Conținutul de betacaroten, precursor al vitaminei A, este foarte important. Prin bogăția de pigmenți săecifici, contituie un vector extraordinar de energie solară.Conține și acizi grași esențiali, care favorizează vitalitatea celulelor noastre și combat colesterolul rău. Prezența laolaltă a tuturor acizilor aminați și a acidului glumatic face din ea o hrană de predilecție pentru creier.

Unele dintre principiile ei active au fost extrase, îndeosebi în vederea hrănirii directe a celulelor creierului, dar și pentru favorizarea eliberării de celulele sușă de către măduva osoasă și favorizează migrației lor din sânge spre țesut. Dar intrăm aici în domeniul nutraceuticii, la limita dintre nutriție și farmacologie.

Cum să consumăm microalgele

După ce sunt deshidratate, aceste microalge se prezintă sub formă de paiete sau de pudră. Sunt comercializate ca atare, sub formă de capsule, comprimate sau de lichid.

Eu prefer paietele pe care le presari pe alimente sau le încorporezi în apă sau în sucul proaspăt extras. Este cel mai bun mijloc de a beneficia la maximum de calitățile lor nutritive mai curând în spiritul „alimentului-complement” decât al „complementului-aliment”. Sub formă de comprimate, alga a fost compactată și i s-au adăugat produse aglomerante. Cât privește capsulele, chiar când sunt vegetale, prezintă o risipă de energie și o sursă de poluare și necesită o manipulare suplimentară inutilă.

Suplimentele enzimatice

Există pe piață suplimente enzimatice sub formă de capsule, care facilitează digestia când acesasta este deosebit de anevoioasă sau perturbată. În spiritul alimenației vii, numai primele sunt demne de luat în seamă. Totuși, chiar dacă aceste suplimente contituie ajutoare prețioase, nu trebuie în nici un fel să se substituie propriilor noastre funcții digestive, niciunei alimentații bogate în enzime.

Oferte speciale Chlorella
Spirulina & chlorella

27.99 lei 30.76
-9%

IN STOC
Chlorella tablete ecologice

38.65 lei 42.47
-9%

IN STOC
Chlorella

62.26 lei 66.95
-7%

IN STOC
Chlorella pulbere ecologica (bio)

41.69 lei 45.32
-8%

IN STOC
Chlorella

30.39 lei 33.03
-8%

IN STOC
Chlorella

18.58 lei
IN STOC
Chlorella

29.31 lei 32.21
-9%

IN STOC
Chlorella

24.61 lei
IN STOC
Spirulina & chlorella

24.61 lei
IN STOC
Chlorella micro-algae

77.45 lei 81.53
-5%

IN STOC
Chlorella

118.51 lei 124.75
-5%

LA COMANDA
Chlorella pulbere eco

41.32 lei 44.43
-7%

LA COMANDA
Alte articole relevante

Copil mofturos? Ajuta-l sa iubeasca mancarea sanatoasa!

Pentru un părinte este groaznic atunci când copilul său…

Alimentatia atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata

Alimentatia este extrem de importanta atunci cand o femeie vrea…

Carnea in alimentatie si starea de constienta

Carnea, alimentația și starea de conștiență Dacă în țările…

Tratamentul naturist al alergiilor alimentare

Alergiile alimentare sunt destul de greu de controlat, dar cu…

Alimentatie pentru un creier sanatos

Acizii grași pentru un creier alert Când se vorbește despre…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Ai colesterolul marit? Scade colesterolul rau cu cateva metode

Cea mai buna cale prin care poti regla nivelul de colesterol…

Ce poti manca pentru a stimula metabolismul sa arda grasimile mai repede

Natura ne ofera unele produse minune cu efect termogenic –…

Top alimente periculoase pe care ar trebui sa le scoti de pe listele de cumparaturi

Stim, este enervant sa primesti reguli peste reguli: ce sa mananci,…

5 alimente pe care nutritionistii nu le mananca

O buna parte dintre produsele nesanatoase o stim: sucurile dulci,…
Tag-uri