revista
Tratamentul naturist al alergiilor alimentare

Tratamentul naturist al alergiilor alimentare

Alergiile alimentare sunt destul de greu de controlat, dar cu putina perseverenta se pot obtine rezultate extraordinare. In orice caz, trebuie tinut cont ca o terapie cu corticosteroizi si antihistaminice nu rezolva problema, ci doar amelioreaza criza.

Exista unele produse de origine naturala, care pot ameliora procesul alergic. Cel mai cunoscut este imortela galbena (Helichrysum sp.), la care se vor adauga maces (Rosa canina) si radacina de brusture (Arctium lappa); trebuie preparate un decoct, prin fierberea timp de cinci minute a plantelor (in parti egale), dupa care se lasa deoparte timp de 10 minute sa se absoarba bine substantele pe care le contin. In plus, exista preparate pe baza de imortela sau de ace de pin, care pot fi utile daca se iau timp de doua sau trei luni.

Chiar si asa, daca cineva este alergic la praful din casa, primul lucru care trebuie facut este sa nu se expuna la el facand curatenie cat mai des.

In orice caz, trebuie revizuit regimul alimentar, deoarece alergiile se pot datora si proteinelor straine sau substantelor din alimente, precum coloranti, conservanti, aditivi, etc.

Trebuie reduse la maximum consumul de alimente industriale, optandu-se pentru o alimentatie cat mai ecologica cu putinta, fara contaminanti si fara produse puternic procesate.

RECOMANDARI NUTRITIONALE

In termeni generali, persoanele alergice trebuie sa urmeze urmatoarele indicatii:
- sa consume alimente complete si fara modificari;
- sa diversifice alimentatia;
- sa faca o rotatie a alimentelor;
- sa evite alimentele alergizante din start;
- sa elimine laptele si produsele lactate din alimentatie; produsele lactate favorizeaza formarea de mucozitati;
- sa elimine produsele derivate din grau, deoarece contin gluten, proteina alergizanta; sa le inlocuiasca cu orez sau ovaz;
- sa bea o cantitate mare de apa, care favorizeaza depurarea interna;
- sa reduca la maximum sau sa elimine complet grasimile gatite sau prajite; o cantitate considerabila de grasime de origine naturala (uleiuri virgine, fructe uscate, etc.) ne va asigura aportul necesar de acizi grasi esentiali.

ALIMENTE SI SUPLIMENTE NUTRITIONALE

Exista multe nutrimente si suplimente utile in tratamentul alergiilor. Un supliment cu vitamine si minerale care contine vitaminele C, B5 (acid pantotenic), in multe situatii poate ameliora sensibil o reactie alergica. 

Si vitamina C, luata ca atare, este un bun supliment alimentar si este mai benefica atunci cand se ia in stare naturala impreuna cu bioflavonoizi naturali, care ii intaresc actiunea.

Vitamina A si zincul par sa reduca reactia alergica si sa previna recidiva infectiilor, mai ales ale sistemului respirator. Sunt utile si alte minerale, ca magneziul sau cromul.

Calciul si magneziul sunt doua suplimente care nu ar trebui sa lipseasca atunci cand apare o criza de alergie. Fiecare dintre ei - impreuna, si mai mult - reduc intensitatea fenomenului alergic, desi ele singure nu-l pot elimina. Doza zilnica poate fi de 250mg la 1g de calciu pe zi si 0.5g de magneziu.

Concentratele cu diferiti bioflavonoizi par sa reduca procesele alergice. Flavonoizii se gasesc in sucurile din numeroase fructe si legume de culoare intensa (mure, afine, coacaze, zmeura, mango, sfecla, struguri, dovleac, cartofi dulci).

Si nutrimentele de tip grasimi sunt si ele importante, precum uleiurile de luminita noptii (Oenothera viennis) si limba mielului (Borago officinalis), bogate in acidul gras gamma-linolenic (AGL), precum si uleiul din seminte de struguri (Vitis vinifera). Este nevoie de tratamente pe perioade lungi, cu doze de 3 pana la 6 capsule pe zi.

PLAN PENTRU DETECTAREA ALERGENULUI

ALIMENTE RECOMANDATE
Migdale, nuci, seminte de pin, seminte de floarea soarelui
Orez integral sau alb
Cartofi
Curcan (pentru nevegetarieni)
Peste alb (cod, sola, peste spada)
Orice fel de fructe, cu exceptia citricelor
Orice fel de legume, cu exceptia porumbului de lapte si a rosiilor

Se vor consuma alimente proaspete, neprelucrate si, pe cat posibil, cu o inalta valoare biologica. Pentru persoanele cu sistem digestiv mai sensibil, alimentele se vor prepara intr-o forma cat mai digerabila (ciorbe, supe, sucuri, etc). Organismul nostru are nevoie de patru zile pentru a elimina alimentele ingerate. 
- aceasta nu este o dieta pentru slabire, drept care cantitatea de alimente nu este limitata, desi se recomanda moderatie la mancare.

Vom elimina alimentele alergenice si, dupa cele patru zile, le vom reintroduce treptat. La cateva ore dupa ce am adaugat un aliment nou, vom cauta sa observam daca se produce vreo reactie suparatoare. Pentru a analiza reactiile, se va reintroduce de fiecare data numai cate un singur aliment suspect de a fi produs alergie; de asemenea, este foarte important de evaluat ce tip de reactie produce fiecare aliment in particular.

Dat fiind ca, adeseori, reactia alergica se datoreaza colorantilor, pesticidelor sau alergenilor chimici, ne vom procura alimente de cultura biologica si nemanipulate genetic. 

In general, aceste diete se practica in forma de monodiete: se consuma un aliment anume in cantitati mari, uneori in exclusivitate, pentru a putea evalua dupa aceea - dupa trei sau patru ore - reactia organismului. Astfel, se pot evalua mai multe alimente pe zi, iar dieta se poate echilibra pana la urma. 
Multi propun ca aceasta dieta sa fie urmata dupa o scurta perioada de post, pentru ca organismul sa fie mai sensibil la alimente si sa reactioneze mai bine.

Intotdeauna se vor testa mai intai alimentele mai putin alergenice, si abia dupa aceea graul, ouale, laptele, etc. Totusi, unele persoane prefera sa le testeze in primul rand pe acestea din urma, care sunt alimente cu un inalt risc alergenic; nu exista niciun inconvenient. Alimentele se vor introduce unul cate unul, in general nu mai mult de unul nou pe zi, pentru a nu se confunda rezultatele. Daca un aliment produce o reactie alergica, va fi eliminat din alimentatie pentru o perioada de 4-6 saptamani inainte de o noua incercare de a-l reintroduce iarasi, pentru a permite scaderea nivelului anticorpilor si calmarea stresului imunologic. 

Multe persoane stiu care alimente anume le provoaca o alergie: unii nu suporta crevetele, altii nu tolereaza pielita persicilor... Totusi, multe persoane alergice nu cunosc cauza alergiei lor. Evitarea unui aliment pe o perioada de timp reduce raspunsul alergic fata de el, pentru ca permite reducerea cantitatii de anticorpi si, in felul acesta, diminuarea capacitatii de reactie atunci cand se consuma din nou respectivul aliment. Astfel, o dieta corecta din acest punct de vedere trebuie sa faca o rotatie periodica a tuturor alimentelor, evitand consumul unora pe o perioada de cateva luni si inlocuindu-le cu altele, specifice sezonului.

Este important sa tinem un mic jurnal, in care vom nota data la care am reintrodus fiecare aliment si reactiile organismului. Daca nu notam simptomele mai putin importante, dar care se repeta sistematic, pot trece neobservate. De asemenea, vom nota si frecventa pulsului.

O metoda de evaluare a reactiilor alergice este masurarea frecventa a pulsului sau a numarului de batai ale inimiii. Daca ne luam frecvent pulsul si-i cunoastem valoarea normala, putem detecta orice modificare. Alergiile alimentare provoaca o crestere a ritmului cardiac si, prin urmare, a pulsului. O crestere mai mare cu peste 12-14 batai pe minut fata de pulsul normal, dupa introducerea unui aliment nou, poate fi un indiciu de reactie alergica. Se va nota pulsul luat inainte de masa, la cinci minute dupa ce am mancat si la fiecare jumatate de ora, timp de o ora (de observatie).

PREPARAT DIN SEMINTE, PENTRU DEZINTOXICARE


Ingrediente
1-2 linguri de seminte de psyllium (Plantago psyllium), in (Linum usittatissimum) sau ispagula (Plantago ovata).
Preparare
Ingredientele se pun la inmuiat intr-un pahar cu apa pentru minimum patru ore (preferabil pe toata durata noptii).
Dimineata, pe stomacul gol, se bea apa si se mananca semintele.

Fibrele alimentare sunt de importanta vitala pentru detoxicarea intestinelor, mai ales in caz de constipatie.
Pentru a obtine fibre, se vor consuma cereale integrale (in caz de alergie la gluten, se vor evita cerealele care il contin), agar-agar, fructe si legume. In plus, se vor putea lua suplimente cu tarate (care sa nu fie de grau).
Atunci cand simptomele alergice sunt in principal digestive, va fi bine sa se ia, la fiecare doua sau trei luni, un supliment cu lactobacili de tipul celor din suplimentele probiotice (sub forma de pulbere de Lactobacillus acidophillus) sau in starea sa naturala, prin consumul de alimente fermentate ca iaurtul - daca dieta permite.

TIZANA CONTRA ALERGIEI

Ingrediente
Efedra, planta intreaga (Ephedra sp.), Echinacea (Echinacea purpurea, E. angustifolia), radacina
Scoarta de salcie (Salix alba)
Lumanarica (Verbascum thapsus), tulpinile inflorite
Coacaz negru (Ribes nigrum), frunze.

Preparare si doze
Se pun 1-3 lingurite din amestec la fiecare cana si se lasa la infuzat timp de minimum zece minute inainte de a o strecura. Se adauga usturoi si piper dupa gust. Ephedra are o actiune puternica asupra sistemului nervos vegetativ, datorita prezentei efedrinei; daca tizana nu-i prieste consumatorului, numarul de lingurite la o ceasca se va reduce la jumatate. Aceasta tizana este considerata un remediu de urgenta.

Manual de medicina naturista, Dr. J. L. Berdonces

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Favident spumant m151 50ml FAVISAN
-50%
8 ,80 LEI
17,61
Vitamina c 600 entero 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Psoristop 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Ginkgobil extra 60cps PRO NATURA
-50%
13 ,87 LEI
27,74
Lipostop CLA 120cps PARAPHARM
-50%
44 ,50 LEI
89,00
Pycnogenol 30cps JUSTIN PHARMA
-50%
60 ,80 LEI
121,60
Diurexan 40cps FARMACLASS
-30%
14 ,45 LEI
20,65
» Mai sunt inca 3 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Copil mofturos? Ajuta-l sa iubeasca mancarea sanatoasa!

Pentru un părinte este groaznic atunci când copilul său…

Alimentatia atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata

Alimentatia este extrem de importanta atunci cand o femeie vrea…

Carnea in alimentatie si starea de constienta

Carnea, alimentația și starea de conștiență Dacă în țările…

Alimentatie pentru un creier sanatos

Acizii grași pentru un creier alert Când se vorbește despre…

Beneficiile consumului de microalge si alge marine

Algele verzi, roșii și brune: varec, kombu, wakame, hijiki,…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Ai colesterolul marit? Scade colesterolul rau cu cateva metode

Cea mai buna cale prin care poti regla nivelul de colesterol…

Ce poti manca pentru a stimula metabolismul sa arda grasimile mai repede

Natura ne ofera unele produse minune cu efect termogenic –…

Top alimente periculoase pe care ar trebui sa le scoti de pe listele de cumparaturi

Stim, este enervant sa primesti reguli peste reguli: ce sa mananci,…

5 alimente pe care nutritionistii nu le mananca

O buna parte dintre produsele nesanatoase o stim: sucurile dulci,…