•
Adjuvant in reducerea aciditatii de la nivelul stomacului.
Recomandari: Cretusca este o planta medicinala cunoscuta si folosita de catre celti, in sistemele medicale ayurvedice si in medicina tradtionala a multor tari europene. Infuzia din partea aeriana a acestei plante are proprietati diuretice, detoxifiante si diaforetice datorita flavonozidelor continute. Derivatii salicilici precum gaulterozida si spireina din acest tip de infuzie au proprietati antiinflamatoare si febrifuge. De asemenea, taninurile ce se regasesc in aceasta au o actiune antiacida diminuand aciditatea gastrica si protejand mucoasa gastrica. Nu in ultimul rand, compusii activi din planta au si un efect analgezic si astringent.
Proprietati: Favorizeaza normalizarea temperaturii corporale. Faciliteaza diminuarea inflamatiilor si calmarea durerilor. Stimuleaza activitatea glandelor sudoripare. Ajuta la eliminarea retentiilor hidrice si la detoxifierea organismului. Actiune antiinflamatoare, antipiretica, diuretica, stomahica, astringenta, diaforetica, analgezica.
Mod de folosire: Intern – sub forma de infuzie din 1 lingurta de frunze la 200 ml de apa clocotita. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi. Extern – sub forma de decoct din 1 lingurta de frunze la 250 ml de apa. Se fierbe 10 minute si se aplica sub forma de comprese. Recomandam asocierea cu tinctura de Cretusca pentru frectii locale.
Compozitie: partea aeriana a plantei Cretusca (Herba Ulmariae).