•
Compozitie: Rizomii plantei de obligeana – Rhizoma Calam.
Utilizare / administrare: Se beau 2-3 cani cu ceai neindulcit pe zi, cu o ora inaintea meselor principale.
Indicatii: Principii active: ulei volatil cu azarona, pinen, eugenol, calamol, tanin, substante amare, rezine, zaharuri, mucilagii, saruri minerale, vitaminele B1 si C.
Proprietati CEAI OBLIGEANA: stimulent al secretiilor gastrointestinale, antispastic gastrointestinal, carminativ, coleretic, calmant, antianemic, antihelmintic, antiepileptic, tonic nervos; usor sedativ.
Recomandari: Intern: indigestie, digestie lenta, balonari, colici gastrointestinale, anorexie, diskinezie biliara, distonie neurovegetativa, afectiuni metabolice, gastrite, ulcer gastric si duodenal, durerile abdominale, favorizeaza evacuarea gazelor intestinale, insomnie, convalescenta.
Mod de preparare: Intern: infuzie din 1-2 lingurite cu planta la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperit 10-15 minute.
Contraindicatii: Nu se recomanda consumul de obligeana femeilor insarcinate, celor care alapteaza, copiilor.