•
Trifoiul rosu este o planta furajera si medicinala perena, cu o tulpina ce poate atinge pana la un metru inaltime, fiind muchiata si doar putin ramificata. Creste sub forma de tufe, nu numai in culturi, ci si in stare salbatica – prin pajisti, fanete, poieni de padure.
Trifoiul rosu este o planta furajera suculenta si hranitoare pentru animale si, din acest motiv, se cultiva. Fireste, frunzele acestei plante au forma binecunoscuta a frunzei de trifoi, adica sunt trifoliate.
Florile au culoarea rosie, violacee sau albastruie, fiind grupate in capitule ovale. Trifoiul infloreste timp indelungat, din mai si pana in octombrie. Creste
Pentru uz medicinal se recolteaza florale, fara codita, din care se prepara infuzie, tinctura sau decoct.
Actiune
Trifoiul rosu are proprietati sedative, antiseptice, antiinflamatoare, diuretice si mineralizante.
Preparatele din flori de trifoi rosu sunt recomandate in deranjamente stomacale si intestinale, fiind sedative si laxative si, totodata, un regulator al traficului gastro-intestinal.
Aceste preparate mai sunt indicate in afectiuni ale prostatei, afectiuni ale cailor respiratorii, osteoporoza, boli de rinichi, spondiloza.
Descoperiri recente arata ca preparatele de trifoi rosu sunt si un agent de stimulare a imunitatii organismului.
Sub forma de comprese cu infuzie, bai, spalaturi vaginale sau macerat, trifoiul rosu amelioreaza durerile provocate de lombosciatica, boli reumatice, elimina mancarimile de piele, urticaria, alergiile, este eficient in tratamentul leucoreei, al cancerului faringian si laringian (gargara) si al cancerului rectal sau de colon (clisma).
Compozitie Trifoi rosu.
Recomandari - curata organismul si sangele de toxine - limiteaza infectiile - elimina crizele de astm - amelioreaza durerile reumatice - inlatura colicile
Administrare Se pot bea trei-patru cani pe zi.