•
Coptis chinensis este o varietate din familia Ranuculaceae, cu un continut mare de alcaloizi izochinolinici si cu un spectru terapeutic semnificativ. Principalii alacaloizi izochinolinici prezenti sunt: berberina, hidrastinina, coptisina, palmatina si canadina. Mai contine biotina, uleiuri volatile, rasini, inozitol, vitaminele A, C, E, minerale si fitosteroli. Berberina este unul dintre alcaloizii cu cel mai puternic efect anti-parazitar. Distruge majoritatea parazitilor atat intestinali cat si prezenti in sange sau in organele interne.
Berberina este recunoscuta pentru efectele ei benefice. Conform monografiei acesteia, berberina din radacina de Coptis chinensis are efecte benefice in:
Poate fi folosit în timpul nasterii, atunci cand travaliul este prelungit, reduce durerile si ajuta la vindecarea ranilor, opreste sângerarile.
O compilatie cuprinzatoare ale efectelor administrarii de radacina de Coptis chinensis (Rhizoma coptidis) a fost publicata in 2009 de catre un grup de cercetatori de la Institutul de Cercetari Farmaceutice din Tianjin.
S-a concluzionat ca extractul din radacina de Coptis chinensis are o activitate farmacologica extensiva, incluzand potential anticancerigen, antimicrobian, activitate hipoglicemica si de reducere a colesterolului LDL, actiune antiinflamatoare si anti-radicali liberi. Prin efectul antibacterian, este eficient si contra Staphylococcus aureus. Caracterul unic al extractului de Coptis chinensis face din acesta unul dintre cele mai eficiente tratamente in boala Lyme cauzata de infectia cu Borrelia.
Este totodata un antifungal de exceptie care nu trebuie sa lipseasca din protocoalele de deparazitare, in special in infectiile cu candida, helicobacter, toxoplasma, E. coli, stafilococ auriu, etc.
Este eficient in cazuri de: diaree, dispepsie, afectiuni hepatice, flatulenta, pneumonie, cancer, hemoroizi, acnee, dureri de gat, ulcer peptic, gastrita, infectii ale pielii, impetigo, eczeme, vaginită, gonoree, uretrită, inflamatii rectale, rinită, tulburari endocrine, hemoragie, menstruatie excesiva.
Cercetari recente asupra alcaloizilor din Coptis chinensis au pus in evidenta actiunea lor distructiva asupra telomerazei din celulele mutante, cu efect puternic apoptotic – anticancerigen. Actiunea anticancerigena se manifesta si prin efecte antiinflamatorii specifice, cunoscandu-se ca inflamatia celulara conduce atat la aparitia, cat si la proliferarea celulelor maligne.
Nu contine: produse lactate, oua, gluten, soia, grau, porumb, fermenti, nuci, indulcitori artificiali, arome, coloranti.
Modul recomandat de administrare: 1-3 capsule pe zi inainte de mese sau dupa sfatul medicului.
Alte denumiri uzuale:
Desi mai putin cunoscut in farmacopaea Europeana unde se intrebuinteaza mai mult Hydrastis canadensis, Coptis chinensis este binecunoscut si utilizat pe scara larga in China inca din timpul dinasiei Ming. In ultimii 10 ani Coptis chinensis a inceput sa fie studiat, recomandat si oferit in suplimente alimentare atat in America de Nord cat si Europa.
Coptis chinensis face parte din familia Ranunculaceae, fiind astfel inrudit direct cu Hydrastis canadensis (Goldenaseal).
Hydrastis canadensis (Goldenseal) si-a castigat reputatia datorita continutului de alcaloizi prezenti in special in radacina, cel mai imporatant alcaloid fiind berberina, cu efect anti-inflammator, antiparazitic, antifungal, antibacterial si antioxidant. Goldenseal este o planta considerata pe cale de disparitie in habitatul natural din America de Nord si este protejata prin lege, materia prima folosita curent de producatorii de suplimente alimenare fiind din plante de cultura. Tot mai multi producatori si farmacisti naturisti din America de Nord si Europa produc si recomanda suplimente alimentare pe baza de Coptis chinesis care creste din abundenta in China. Motivul este faptul ca aceiasi alcaloizi care se gasesc in Hydrastis canadensis se gasesc si in Coptis chinensis dar in proportie mai mare.
Alacaloizii din Coptis chinensis au efect anticancerigen cand sunt administrati in paralel cu citostaticele, facand obiectul unui studiu clinic in cancerul la san metastazat, efectuat in 2004 pentru armata SUA de catre Sloan-Kettering Institute for Cancer Research New York, SUA. Studiul clinic s-a desfasurat pe o perioada de 6 luni utilizandu-se doze in crescendo incepand de la 16 capsule de 500 mg pe zi (extract din radacina de Coptis chinensis continand 25% berberina) pana la un dozaj de 41 de capsule/zi. In privinta efectelor secundare, doar la dozajele foarte mari, de peste 21 de capsule pe zi, la unii pacienti a aparut o forma usoara de diaree. Concluzia a fost ca administrarea de extract din Coptis chinesis este sigura, netoxica si conduce la inhibarea proliferarii celulelor canceroase cu minimum 50%, principalul alcaloid responsabil pentru aceste efecte fiind berberina.
Intr-adevar, berberina este recunoscuta pentru efectele ei benefice. Conform monografiei acesteia, berberina, inclusiv din radacina de Coptis chinensis are efecte benefice in diareea bacteriana, parazitii intestinali, infectii oculare, boli cardio-vasculare, boli inflamatorii. berberina este ne-toxica la dozajele uzuale, iar la dozaje mult mai mari decat cele uzuale putand doar induce un discomfort intestinal.
Prin efectul antiinflamator, Coptis chinesis poate inhiba metastazarea cancerului prin suprimarea expresiei ciclinei B1 si prin inhibarea activitatii chinazei CDC2.
Intr-un studiu efectuat la Sectia de Cardiologie a Spitalului Universitar din Geneva, Elvetia, Coptis chinesis prin continutul de berberina a demonstrat efecte pozitive in bolile metabolice si cardiovasculare.
Un studiu efectuat la Centrul Clinic pentru Boli Endocrine si Metabolice din Sanghai, berberina din Coptis chinensis a condus la inbunatatiri semnificative a simptomelor in diabet de tip 2 concomitent cu inbunatatirea profilului lipidic al pacientilor.
Actiunea antiinflamatorie a extractului de Coptis chinensis s-a dovedit benefica si in carcinoma hepatocelulara in cadrul unui studiu condus in 2009 la Universitatea din Hong Kong.
O compilatie cuprinzatoare ale efectelor administrarii de radacina de Coptis chinensis (Rhizoma Coptidis) a fost publicata in 2009 de catre un grup de cercetatori de la Institutul de Cercetari Farmaceutice din Tianjin, China. S-a concluzionat ca extractul din radacina de Coptis chinensis are o activitate farmacologica extensiva incluzand potential anti-cancerigen, anti-microbian, activitate hipoglicemica si de reducere a colesterolului LDL, actiune anti-inflamatoare si anti radicali liberi. Prin efectul ant-bacterian, Coptis chinensis este eficient contra Stephylococcus aureus.
Un studiu efectuat in 2010 de cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Harvard, Boston, SUA conclude ca efectul anti-inflamator al Coptis chinensis este eficient in tratarea cancerului cand este asociat chimoterapiei.
Se poate concluziona ca extractul din radacina de Coptis chinesis are un spectru de actiune mai larg decat echivalentul Nord American Hydrastis canadensis.
Ca si Hydrastis canadensis, extractul din radacina de Coptis chinesis este la fel de sigur, absolut netoxic si fara efecte secundare pana la dozaje foarte mari de peste 20 grame/zi.