Rontaitul cuburilor si al chipsurilor de gheata
In strainatate, dar si la noi, a inceput acest trend de a consuma la dieta chipsuri/cuburi inghetate, pentru ca sunt naturale si lipsite de zahar. Insa asta poate sa ciobeasca sau sa fisureze dintii, atunci cand musti prea tare si fara atentie. In plus, mestecatul lor irita si tesutul moale din interiorul dintilor, fapt care duce la aparitia durerilor de dinti. La fel ca senzatia neplacuta dupa ce atingem dantura cu alimente fierbinti sau reci.
Practicarea sporturilor fara protectie dentara
De obicei, cand practicam un hobby sau sport precum patinatul, mersul pe bicicleta, fotbal sau orice joc de contact, trebuie sa ne protejam impotriva loviturilor. Insa pasionatii sporturilor dure trebuie neaparat sa foloseasca protectie si pentru dinti.
Biberoanele pentru culcare
Inca de cand sunt mici, dintisorii copiilor trebuie protejati impotriva cariilor. Daca bebelusul primeste o sticla de lapte, suc sau ceai inainte de culcare, pentru a-l adormi, cresti sansele ca el sa dezvolte carii din cauza zaharurilor continute, si sa se obisnuiasca cu biberonul in gura, pe timpul somnului.
Piercingurile in limba
Piercingurile sunt, pentru unii, cool, trendy sau nonconformiste, insa daca cumva se nimereste de prea multe ori sa le musti, metalul poate fisura usor un dinte. La fel fac si cele aplicate in buze, mai ales daca obisnuiesti sa te joci cu inelul metalic. Cand metalul se atinge de gingii, le poate sensibiliza si poate favoriza caderea dintilor. In plus, gura este, totusi, un mediu propice bacteriilor, asadar inelele in buze sau in limba cresc riscul de a te infecta.
Scrasnitul din dinti
Bruxismul, cum este numit medical, poate macina dantura in timp. El poate fi provocat de stres, de modul in care dormi sau de uzul de diferite stupefiante si este greu de controlat. Evita alimentele dure in timpul zilei, care pot accentua durerea si problemele starnite de bruxism. De asemenea, noaptea poti purta o protectie speciala pentru gura impotriva scrasnitului.
Drajeurile de tuse
Dropsurile recomandate in caz de dureri de gat si de raceala nu sunt neaparat sanatoase. Ele contin foarte mult zahar, asa ca dupa ce le termini, spala-te pe dinti pentru ca afecteaza stratul de la suprafata dintilor, mananca smaltul si urand bun venit cariilor. La fel ca in cazul dropsurilor medicinale, si jeleurile de orice fel au acelasi efect
Bauturile carbogazoase
Nu doar bomboanele provoaca carii. Si sucul, in special cel carbogazos, care contine lingurite intregi de zahar la un pahar, te mai afecteaza si din cauza acizilor citrici si fosforici continuti.
Deschizi sau tragi cu dintii de lucruri
Fie ca vorbim de capace de sticla, de ambalaje de plastic sau de pungi, obiceiul de a trage cu dintii de ele este unul daunator pentru ca ii sensibilizezi si ii lasi predispusi la fisuri si crapaturi. Folseste-te cu incredere de foarfecte si alte instrumente din bucatarie, nu de dinti. Pastreaza-i pentru alimente.