•
Crusinul face parte din familia Rhamnaceae, fiind un arbust indigen cu frunze lat-eliptice lucioase, cu marginea intreaga si flori mici, albe-verzui, grupate in buchete. Fructele sunt mici, sferice, verzi la inceput, apoi rosii si violet-negricioase atunci cand ajung la maturitate. Creste la campie, pe dealuri, in paduri de lunca, zavoaie, pe malul apelor si mlastini, sporadic in regiunile montane.
CONTRIBUIE LA: Intern: – accelerarea tranzitului intestinal, putand fi asociat cu medicatia antihelmintica.
MOD DE PREPARARE: 1-2 lingurte de produs se umecteaza cu apa, se lasa in repaus 5 minute, se adauga 200 ml apa incalzita la fierbere, se fierbe apoi 10 minute pe foc mic. Se filtreaza. Se bea o cana cu ceai caldut seara inainte de culcare, la nevoie, aceeasi cantitate se bea dimineata.
PRECAUTII: – Nu se administreaza in cure prelungite, datorita instalarii obisnuintei. – Tratamentul se efectueaza pe perioade de 14 zile, cu pauze de minim 10 zile intre cure. – Nu se asociaza cu alte medicamente orale (cu exceptia antihelminticelor) deoarece, impiedica absorbtia acestora, accelerand tranzitul intestinal.
REACTII ADVERSE: – pot aparea: disconfort abdominal, colici intestinale, diaree; urina poate fi colorata in rosu.
CONTRAINDICATII: – Abdomen acut chirurgical, obstructie intestinala, afectiuni inflamatorii ale intestinului, boala Crohn, colita ulceroasa, apendicita, hemoroizi, sarcina, alaptare, copii sub 14 ani.