•
Contribuie la protejarea mucoaselor.Sprijina refacerea tesutului cutanat.Ajuta la mentinerea sanatatii ficatului.
Cultivate initial de catre egipteni, greci, hindusi si arabi, galbenelele au ajuns si in gradinile europene, fiind folosite pentru beneficiile lor inca din secolul XII. Întrebuintarea lor populara, mostenita dintr-un timp pierdut in istorie, s-a transformat, usor-usor, in utilizare medicala consacrata, planta fiind introdusa in farmacopee si alte tratate medicale.„Dupa germani, aceasta planta este un balsam excelent. Una din calitatile sale remarcabile este controlul sau asupra procesului de granulatie si cicatrizare.” Journal of Materia Medica, 1859.
Ingrediente: florile plantei Calendula officinalis L., fam. Asteraceae, contin carotenoide, flavone, saponine, mucilagii, triterpene, rezine, ulei volatil, substante amare, vitamina C.
EfectCicatrizant, coleretic-colagog (stimuleaza secretia si eliminarea bilei), emenagog (favorizeaza declansarea ciclului menstrual), antitrichomonazic.
Întrebuintari principaleGastrita hiperacida, ulcer gastroduodenal.Alte intrebuintari-Uz intern: refacerea integritatii mucoasei vaginale, dismenoree, metroragii, dischinezie biliara, colecistopatii, prostatita.-Uz extern: leucoree, plagi, ulceratii, degeraturi, arsuri, acnee, eczeme, tenuri uscate.
ContraindicatiiNu se recomanda in caz de hipersensibilitate la aceasta planta.La dozele recomandate nu se cunosc contraindicatii.
Sarcina si alaptare:Se recomanda cu prudenta femeilor insarcinate.Mamele care alapteaza pot consuma acest ceai.
PreparareUz intern: Peste o lingurita planta se toarna 200ml apa clocotita si se lasa 10-15 minute acoperit, apoi se strecoara.Uz extern: Peste 1-2 linguri planta se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa 10-15 minute acoperit, apoi se strecoara.
ÎntrebuintareUz intern: Se beau 2-3 cani cu ceai pe zi.Uz extern: bai locale, spalaturi vaginale, comprese
Prezentare: cutie a 20 g.