Beneficiile ceaiului de gălbenele sunt foarte cunoscute și apreciate de specialiști, iar aplicarea acestei plante pe piele tratează vânătăile, tăieturile și infecțiile minore ale pielii.
Gălbenelele sunt flori de culoare galben-portocalie originare din țările mediteraneene. Ele au tendința de a înflori o dată pe lună sau la lună nouă. Calendula este folosită la evenimentele romano-catolice pentru a onora Fecioara Maria. Calendula este folosită și în gospodărie pentru aromă și ca agent de culoare pentru alimente ca cerealele, orezul, supe.
Gălbenelele conțin calendulină, beta-caroten, alte carotenoide, isoquercitrină, narcisină, rutină, amirină, polizaharide, steroli, uleiuri volatine, iar florile au proprietăți imunostimulente. Ceaiul de gălbenele se face din flori uscate de gălbenele puse în apă clocotită timp de 5 minute.
Beneficiile ceaiului de gălbenele.
Unele dintre beneficiile sănătoase atribuite ceaiului de gălbenele sunt destule. În primul rând, ceaiul este antiinflamator și antibacterian, dar și un imunostimulent pe măsură. În al doilea rând, ajută la tratarea infecțiilor urechilor, ajută la spălare în tratamentul conjunctivitelor. Soluția răcită – ceaiul – cât și ceaiul consumat intern, se pot folosi pentru a clăti ochii și pentru a reduce roșeața. Stimulează producerea de colagen și se mai folosește ca gargară pentru a calma durerile de gât și inflamațiile gurii.
Ceaiul de gălbenele ajută la detoxifierea corpului după o operație. El mai poate fi benefic pentru aceia care suferă de probleme gastro-intenstinale, protejează stomacul și intestinul prin inhibarea prostaglandinei E1. Ceaiul de calendula ajută și la limitarea efectelor bacteriilor asociate cu gastrita, ulcer peptic, cancerul de stomac. Medicinal, este un diuretic natural, așa că se recomandă a fi folosit pentru a scăpa de reziduurile fluide din corp. Întărește țesutul intestinelor și ajută la funcționarea mai bună a stomacului.
Gălbenelele sunt atât de blânde, încât ceaiul li se administrează copiilor care au probleme cu stomacul. Este astringent și antiinflamator, ceea ce îl recomandă pentru a trata arsurile la stomac și refluxul acid. Ceaiul de gălbenele mai poate regla ciclul menstrual, prin faptul că îmbunătățește circulația sângelui. De asemenea, poate fi păstrat la frigider și folosit ca tratament de calmare a pielii, fiind aplicat pe pielea inflamată – acnee, hemoroizi etc.
Ceaiul se mai poate folosi pentru a clăti părul și pentru a deschide părul blond și cel închis la culoare. El ajută la creșterea noilor celule ale pielii, luptă împotriva infecțiilor, calmează pielea și durerea sau umflăturile de la înțepăturile de albine sau viespi. Pe lângă ceaiul de gălbenele, mai sunt și tincturi și extracte de galbenele, la fel de puternice ca remedii naturale pentru problemele de sănătate.