GASTRITA Inflamatia mucoasei stomacului, evitand acut sau cronic. Gastrita acuta este urarea unui exces alimentar, mai ales a excesului de alcool, sau survine dupa inghitirea accidentala sau voluntara (sinucidere) de substante toxice (in special soda caustica). Se intalneste si in cazul bolilor infectioase. Gastrita cronica este urmarea gastritei acute sau se instaleaza progresiv la cei care abuzeaza de alcool, alimente iritante si fierbinti sau la cei care mananca repede si la ore neregulate. Este insotita de hipertrofia mucoasei gastrice si hiperaciditate, putand evolua spre atrofia acestei mucoase si lipsa de aciditate a sucului gastric. Exista si gastrita alergica, datorita sensibililatii mucoasei gastrice la anumite substante. Se trateaza prin regim igienic si dietetic (mese la ore regulate, fara graba, cu evitarea alimentelor iritante) si administrarea de pansamente gastrice si neutralizante. Ceai 1 Lemn dulce (radacini) 10 g Fenicul (seminte) 20 g Roinita (frunze) IO() g Infuzie prin fierbere (doua minute) a trei lingurite de amestcc cu trei cani de apa; se strecoara; se beau, zilnic, trei cani de ceai cald. Ceai 2 La 10 litri de extract Musetel mare (flori) Rostopasca (frunze si tulpini proaspete) Mac (flori si capsule) cate un pumn din fiecare Urzica (frunze proaspete) EXTRACTUL DE BAZA Fierbeti 10 litri de apa timp de 5 minute si lasati apoi apa sa stea pana devine doar calduta.Puneti in ea amestecul de plante, maruntite ori taiate. Lasati-le sa se macereze cam 4-5 ore, dar cu vasul acoperit, sa nu intre praful. Apoi strecurati si puneti extrasul obtinut intr-un vas de 10 litri, perfect curat, dar nu cumva sa fie de metal. Adaugati apa perfect curata, pana se completeaza 10 l. Bai de maini si de picioare Fierbeti doi litri de apa si lasati-o apoi sa stea pret de cinci minute. Varsati in ea 250 ml din extractul de baza. Preparatul lichid ce a rezultat il veti pastra la rece, intr-un vas care sa nu fie de metal, inchis ermetic, pentru a nu intra praful In el. Pentru fiecare baie il veti reincalzi, fara sa-l fierbeti cumva si fara sa-l mai completati cu alta apa. El va va putea ajunge pentru o cura de bai, de opt zile. Baia de maini se face in fiecare dimineata, pe nemancate, timp de opt minute, cat de calda o suportati. Baja de picioare se face seara, inainte de masa, timp de opt minute, cat de calda o suportati. Ceai 3
Extractul de baza
Fierbeti 10 litri de apa timp de 5 minute si lasati apoi apa sa stea pana devine doar calduta.Puneti in ea amestecul de plante, maruntite ori taiate. Lasati-le sa se macereze cam 4-5 ore, dar cu vasul acoperit, sa nu intre praful. Apoi strecurati si puneti extrasul obtinut intr-un vas de 10 litri, perfect curat, dar nu cumva sa fie de metal. Adaugati apa perfect curata, pana se completeaza 10 l. Se ia o bucata de material flausat ori de flanela, se impatureste in 4, ori o bucata mare de vata hidrofila, si se imbiba cu extractul de baza. Se aplica aceste comprese, calde, pe stomac (dupa mese sau in caz de durere). Se acopera cu o fasa lata de panza de in, uscata. Se schimha compresa cand s-a uscat.