revista

Despre HIV

Despre HIV

HIV este un virus care afecteaza sistemul imunitar al omului. Specialistii explica cum se transmite virusul, posibiltatile de tratament si cum va puteti proteja impotriva infectiei.

Ce este HIV?

HIV inseamna virusul imunodeficientei umane. O persoana care se infecteaza cu HIV o face pentru toata viata, nu exista vindecare.

Cu timpul, odata ce sistemul imunitar este slabit, omul poate sa se imbolnaveasca de infectii rare sau cancer. Cand acestea devin foarte serioase, se spune ca persona respectiva are SIDA.

Jumatate dintre cazurile diagnosticate cu HIV in Romania sunt oamenni infectati in timpul actului sexual heterosexual.

Cum se transmite?

Virusul HIV poate fi transmis doar daca sange, sperma, lichide vaginale sau lapte de san intra in corpul altei persone.

Exista doua modalitati principale in care o persoana se poate infecta: 
•    Actul sexual anal sau vaginal (fara prezervativ) cu o persoana infectata
•    Utilizarea unui ac sau a unei seringi care a fost deja folosita de cineva care este infectat.

O femeie insarcinata infectata poate sa transmita virusul copilului ei nenascut, inainte sau in timpul nasterii, sau in timpul alaptarii. Imbunatatirea tratamentelor si ingrijirii femeilor care sunt bolnave de HIV arata ca mult mai putini copii se nasc cu HIV in Anglia.

Alte posibilitati de transmitere sunt:
•    Acordarea si primirea primului ajutor, desi transmiterea se va intampla daca mari cantitati de sange infectat cu HIV trec de la o persoana la alta
•    Contactul cu ace si seringi folosite, daca au transferat sange infectat
•    Sexul oral (facut sau primit), desi exista foarte putine dovezi ale acestui lucru, si de obicei transmiterea va aparea daca o persoana are taieturi sau rani in gura
•    Consultatia stomatologica, la un dentist sau asistenta medicala, desi este extreme de rar ca virusul HIV sa se transmita de la un medic la pacient, pentru ca instrumentele medicale sunt sterilizate si utilizate doar o data.
•    Foarte rar in timpul batailor si in cazul muscaturilor
•    Prin sarut, desi, in general, acesta nu va transmite virusul HïV pentru ca saliva nu contine o concentratie destul de mare de  HIV, si singurul risc ar fi doar in cazul in care ambele personae ar prezenta taieturi sau rani care sangereaza la ei in gura
•    Sportul, daca sangele infectat cu HIV intr-o rana sau taietura.

Riscul transmiterii printr-una dintre modalitatile de mai sus este mic, dar exista, asa ca ar trebui sa avem mereu grija.

Desi transfuziile de sange si utilizarea produselor pentru sange sunt potentiale cai de transmitere, tuturor donatorilor de sange si de organe din Anglia li se face testul HIV inainte ca sangele sau organul sa fie folosit.

Nu va puteti infecta cu HIV…
Prin imbratisari, saruturi, stranut, utilizarea bai, a prosoapelor, a piscinelor, a scaunelor de toaleta sau prin utilizarea acelorasi cani, farfuri sau tacamuri, si nu puteti lua virusul HIV de la nici un animal sau insecta, inclusiv tantari.

Cine este afectat?
Utimele cifre arata ca in Anglia traieste un numar estimativ de 63 500 de atulti cu varste cuprinse intre 15 si 59 de ani infectati cu virusul HIV, dar o treime dintre acesti oameni nu au fost diagnosticati, ceea ce inseamna ca ei nu stiu ca sunt infectati.

Care sunt simptomele?
Nu exista semne sau simptome imediate dupa infectare. Studiile au aratat ca dupa cateva saptamani oamenii au prezentati simptome de gripa, dar de obicei acestea nu sunt diagnosticate. Singura modalitate de a afla daca aveti HIV este sa faceti testul.

Testarea
Daca sunteti ingrijorati ca ati putea avea HIV, este important sa faceti testul.testul este gratuity si disponibil atat la medical dumneavoastra de familie, cat si in orice clinica de ginecologie. Clinicile se afla de obicei intr-un spital si sunt complet confidentiale – medical dumneavostra de familie nu va fi informat fara consimtamntul dumneavostra. Puteti de asemenea sa mergeti ca anonim.

Testul cauta anticorpii de HIV din sange. De obicei dureaza trei luni pana ca anticorpii sa se dezvolte, astfel incat daca ati facut testul imediat dupa infectare, rezulatul poate sa fie nesigur. Va trebui sa faceti testul din nou peste trei luni pentru a obtine un rezultat sigur.

Un consilier de specialitate va va explica procedura testului si veti putea discuta posibilele rezultate. In mod normal, va trebui sa asteptati o saptamana pentru rezultat.
Femeilor insarcinate care participa la cursurile prenatale si femeilor care participa la cursuri de ginecologie li se face un test HIV.

MIT: acum exista tratamente mai bune, HIV un este o problema serioasa.
REALITATE: Daca veti fi diagnosticat cu HIV este aproape sigur faptul ca va trebui sa luati medicamente anti HIV toata viata. Vor exista efecte secundare, de la diaree la schimbarea continutului sangelui. HIVul poate sa devina rezistent la tratament, ceea ce inseamna ca va trebui sa schimbati medicamentele, si, in cele din urma, unii oameni raman fara medicamente alternative. SIDA inca ucide mii de oameni in tarile occidentale.

Care este tratamentul?

Nu exista vindecare pentru HIV, dar exista medicamente care se numesc antiretrovirale care pot sa ajute persoanele infectate cu HIV sa se imbolnaveasca. Aceste medicamente pot sa creasca semnificativ durata vietii cuiva care are HIV. Medicamentele trebuie luate in fiecare zi, toata viata, altfel tratamentul va inceta sa fie eficient si persoana afectata se va imbolnavi.

In Anglia tratamentul medicamentuos este gratuit.

Tratamentul consta in administrare catova medicamente, lucru cunoscut sub numele de terapia combinarii. Combinatiile obisnuite contin doua medicamente din grupul NRTI (cunoscut si sub numele de nukes) plus un NNRTI (non nuke”) sau un inhibitor proteza.

Tipurile mai noi de antiretrovirale sunt de obicei rezervate pentru oamenii care trebuie schimbe tratamentul din cauza efectelor secundare sau pentru ca prima combinatie de medicamente nu mai functioneaza.

Studiile continua in intreaga lume pentru gasirea unui vaccin anti HIV. S-au facut progrese desi este posibil sa mai treaca ani pana ca acest tratament sa fie  valabil pe scara larga.

Sfaturi si ajutor

Mergeti la medicul de familie, la o clinica ginecologica sau sa o clinica pentru BTS. Toate serviciile sunt confidentiale.

MIT: Daca luati medicamete antiretrovirale nu puteti transmite HIV si altor personae
REALITATE: Medicametele  antiretrovirale afecteaza parti ale corpului in feluri diferite, astfel incat desi aveti un nivel scazut de HIV in sange, lichidele sexual ear putea sa fie milt mai infectate. Daca aveti HIV intotdeauna trebuie sa eviatati sexul neprotejat.

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Favident spumant m151 50ml FAVISAN
-50%
8 ,80 LEI
17,61
Vitamina c 600 entero 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Psoristop 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Ginkgobil extra 60cps PRO NATURA
-50%
13 ,87 LEI
27,74
Lipostop CLA 120cps PARAPHARM
-50%
44 ,50 LEI
89,00
Pycnogenol 30cps JUSTIN PHARMA
-50%
60 ,80 LEI
121,60
Diurexan 40cps FARMACLASS
-30%
14 ,45 LEI
20,65
» Mai sunt inca 3 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Infectie urinara sau infectie genitala? Cum faci diferenta intre ele

Multe femei ajung, cel putin o data in viata, sa se intrebe…

11 semne ale infectiei cu HIV

Dupa o luna-doua de cand virusul HIV a intrat in corp, intre…

5 vitamine pentru o viata sexuala activa

Cand barbatii se gandesc la o viata sexuala activa, stiu ca…

Afta

Barbatii si femeile se pot infecta cu virusul ciupercii de drojdie.…

Clamydia

Clamydia este una dintre cele mai des intalnite boli cu transmitere…

Gonoreea

Gonoreea poate sa aiba consecinte grave asupra sanatatii dumneavoastra…

Herpesul genital

Odata ce virusul de herpes s-a instalat la dumneavoastra in…

Sifilis

Numarul de oameni bolnavi de sifilis din Romania a crescut foarte…

Scabia

Infectia pielii numita scabie nu se transmite neaparat prin…

Paduchii pubieni

Paduchii pubienii sunt neplacuti, dar odata descoperiti sunt…