•
CE CONTINEVitamine: B, beta-glucani, minerale: fier, magneziu, zinc, fosfor si cupru, acid nicotinic, seleniu. Contine si tiamina si vitamina B6.
CUM ACTIONEAZAAre proprietati remineralizante, antiinflamatore, hipotensore, ajuta persoanele tinere si batrane in procesul de recuperare dupa o perioada de convalescenta.
CUM SE CONSUMAIn mod deosebit e folosit pentru cafeaua malt si producerea berii. Ca mic dejun se poate folosi orzul la fel ca si ovazul. Se imnoie timp de 6-8 ore, dupa care se fierbe, apoi se clateste pentru a elimina amidonul. Se serveste ca desert sau amestecat cu fructe proaspete sau uscate, putina miere si scortisoara.
ISTORICMarturiile istorice cele mai vechi despre orz dateaza incepand cu anii 8.000 i.Hr. in Egiptul Antic, unde orzul apare ca orz salbatic.
PENTRU CE RECOMANDAMOrzul contine antioxidanti, cum ar fi seleniu, quercitina si acizi felonici, care protejeaza impotriva distrugerii celulelor umane. Fibrele din orz ajuta glicemia sa ramana constanta si sunt recomandate si diabeticilor sau persoanelor care doresc sa slabeasca. Alaturi de iaurt, orzul (prin continutul sau bogat de fibre) reprezinta hrana pentru bacteriile prietenoase din intestinul gros.