•
CE CONTINE Ovazul contine saruri si minerale: potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, vitamine D, complexul B, carote,polizaharide, flavone, saponozide, steroli.
CUM ACTIONEAZA Are efect mineralizant, tonic, antidepresiv, stimuleaza activitatea glandei tiroide, emolient, sedativ, laxativ, depurativ.
CUM SE CONSUMA Niciun bucatar adevarat nu trebuie sa fie prins fara ovaz in bucatarie. Ovazul este baza multor retete sanatoase. Se imnoie timp de 6-8 ore, dupa care se fierbe, apoi se clateste pentru a elimina amidonul. Se serveste drept desert sau ca mic dejun, amestecat cu fructe proaspete, uscate, putina miere si scortisoara.
ISTORIC Intr-o scriere antica se arata ca dacii si germanii erau printre singurele popoare care foloseau aceasta cereala ca aliment de baza. Mai tarziu, in Evul Mediu, populatiile nordice din Europa au adoptat si ele ovazul, care este un excelent energizant in perioadele cu vreme rece si umeda.
PENTRU CE RECOMANDAM Contine fibre solubile, in special beta glucan, recunoscut pentru faptul ca scade nivelul colesterolului si al indicelui glicemic. Elibereaza incet energia din carbohidrati si astfel apare o senzatie de satietate. Datorita continutul de lecitina, a acidului linoleic , ovazul este recomandat in bolile digestive, cardiovasculare, tuberculoza. Este hipoglicemiant, stimulent al glandei tiroide, indicat in diabet, astenie fizica si nervoasa. Excelent depurativ, activand procesele de eliminare a toxinelor din organism.