Atunci cand vrem sa slabim, alegem una din doua: dieta sau sport? Niciuna nu merge fara cealalta. Nu exista forma fizica dorita fara a manca sanatos si fara a face antrenamente. Din fericire, exista aliati care te ajuta sa ajungi mai rapid la silueta dorita, fara a uita sa iti respecti programul de fitness.
Pentru ca obezitatea creste simtitor riscul unei persoane de-a face diabet, de-a avea probleme cardiace si hipertensiune, dar si pentru ca aceasta boala creste riscul aterosclerozei, e aproape vital sa consumi alimente care slabesc si care topesc grasimile daunatoare.
Ovazul te ajuta sa slabesti si este dovedit asta. Exista studii care au aratat ca ovazul consumat zilnic dupa o perioada de grasimi grele a diminuat disfunctia endoteliala responsabila de problemele vaselor de sange.
Cerealele integrale elibereaza zaharurile lent in sange, mentinand nivelul de energie pe intreaga zi la un nivel optim. Cand se face exces de zaharuri, corpul il stocheaza sub forma de grasime, dar cerealele integrale impiedica acest lucru. O alimentatie in care sunt incluse cerealele integrale, alaturi de sport, te ajuta sa beneficiezi de fibre, minerale si nutrienti, topind kilogramele in exces fara consecinte.
Fibrele solubile se combina cu apa intr-o forma gelatinoasa care circula prin tractul digestiv si intestinal, regland digestia. Astfel, te simti satul mai mult timp, nu mananci produse grase sau nesanatoase si nu ai probleme cu digestia. Fibrele previn obezitatea, confera satietate si regleaza nivelul glicemic, dar si cel al absorbtiei grasimilor in mod benefic.
Beta-glucanul este o substanta din peretii celulari ai plantelor precum orzul si ovazul. Dar cea maai mare concentratie se gaseste in fulgii de ovaz. Consumul de ovaz scade indicele de masa corporala, grasimea corporala, greutatea si topeste centimetrii de pe talie la adulti, potrivit studiilor din 2013. Beta-gluanul are rolul de a regla glicemia.
156 g de ovaz contine 26 g proteine! Iar proteinele fac parte din acea grupa de macronutrienti esentiali vietii si, deci sanatatii. Portiile de mancare care contin 25-30g proteine potolesc foamea si mentin o greutate sanatoasa, scazand riscul diabetului, al atacului de cord sau al infarctului, arata studiile recente. Proteinele sunt si mai greu de asimilat, de aceea necesita mai multa energie din partea organismului, stimuland astfel arderea grasimilor si metabolismul.
Acestia se transforma in zaharuri mai lent decat carbohidratii simpli din produsele rafinate. Si, cum zaharul reprezinta energie pentru organism, el trebuie “descarcat” in sange lent, pe parcurs, pentru a nu se depozita sub forma de grasime in celule. Astfel, eviti sa te ingrasi si sa te imbolnavesti.
Ovazul nu doar ca te ajuta sa slabesti, dar este unul dintre alimentele benefice pentru intarirea starii de sanatate generala. Include-l la micul dejun zi de zi si vei simti rezultatele.