Angina pectorala
Este o afectiune cardiaca, mai exact, a musculaturii inimii – miocardul - , care nu primeste cantitatea de oxigen necesara bunei sale functionari (ischemie miocardica), si e provocata prin ingustarea sau astuparea arterelor coronare (cele ce iriga inima), fie datorita aterosclerozei, fie datorita unui cheag de sange, fie datorita unui spasm coronarian.
Bolnavul are crize dureroase, sub forma de gheara, initial, chiar in dreptul inimii, care iradiaza pe o diagonala spre stern, umarul stang, si coboara apoi pe bratul stang pana la varful degetelor. Deseori respiratia este ingreunata (dispnee), pulsul este accelerat (tahicardie), bataile inimii sunt neregulate (aritmie cardiaca). Dar foarte neplacut pentru bolnav este faptul ca aceste simptome creeaza senzatia unei morti iminente. Crizele de angina pot fi generate de un efort fizic major, de spaima, de o suparare, iar uneori apar fara o cauza anume.
Ceai 1
La 10 litri de extract
Paducel (flori)
Piciorul cocosului (tulpini si frunze)
Rostopasca (tulpini si frunze)
Maturi (flori si lastari)
Cate un pumn din fiecare
Extractul de baza
Fierbeti 10 litri de apa timp de 5 minute si lasati apoi apa sa stea pana devine doar calduta.Puneti in ea amestecul de plante, maruntite ori taiate. Lasati-le sa se macereze cam 4-5 ore, dar cu vasul acoperit, sa nu intre praful. Apoi strecurati si puneti extrasul obtinut intr-un vas de 10 litri, perfect curat, dar nu cumva sa fie de metal. Adaugati apa perfect curata, pana se completeaza 10 l.
Comprese in regiunea inimii,tinute toata noaptea
Se ia o bucata de material flausat ori de flanela, se impatureste in 4, ori o bucata mare de vata hidrofila, si se imbiba cu extractul de baza. Se aplica direct pe piele. Se leaga, daca e cazul, cu o alta panza de in, uscata. Se schimba cand nu mai este umeda.
Ceai 2
Talpa Gastii (partea aeriana a plantei)....................................................... 30 g
Menta (frunze)............................................................................................20 g
Coada racului (partea aeriana a plantei).....................................................10 g
Cimbrisor de camp (partea aeriana a plantei).............................................10 g
Roinita (frunze)............................................................................................20 g
Soc (flori).....................................................................................................10 g
Infuzie din o lingura de amestec pusa la o cana de apa clocotinda; se lasa sa stea cateva minute; se strecoara; se beau 2-3 cani pe zi, in timpul crizelor.
Ceai 3
Talpa gastii (patrea aeriana a plantei).........................................................30 g
Coada soricelului (partea aeriana a plantei)...............................................20 g
Coada racului (partea aeriana a plantei).....................................................20 g
Lumanarica (flori)........................................................................................10 g
Valeriana (radacina)....................................................................................20 g
Infuzie din o lingura din amestecu de plante, maruntite, pusa la o cana de apa clocotinda; se beau 1 – 2 cani pe zi.
Ceai 4
Tei (flori).........................................................................................................50 g
Paducel (flori).................................................................................................10 g
Soc (flori)........................................................................................................10 g
Fenicul (fructe)...............................................................................................10 g
Valeriana (radacina).......................................................................................20 g
Infuzie din o lingura din amestecul de plante, maruntite, pusa la o cana de apa clocotinda; se beau 1 – 2 cani in timpul crizei.