Flebita Este inflamatia venelor, uneori cu formare de cheaguri de sange in interiorul lor (tromboflebita). Flebita superficial se caracterizeaza prin aparitia unui cordon rosu si dureros de-a lungul traiectoriei venei. Apare dupa injectiile intravenoase, cand serul a fost introdus in afara venei, dupa traumatismele venelor (mai ales varicoase), in cancerul de pancreas, plamani creste coagulabilitatea sangelui), dupa nasteri, dupa interventii chirurgicale. Tratamentul este indicat de medic, dar cateva remedii medicale pot fi de un real folos. Ceai 1 Anason (seminte) 4 g Patlagina (frunze) 50 g Se pune amestecul de plante intr-un litru de apa clocotinda; se lasa sa infuzeze zece minute; se strecoara; se beau patru cani de ceai cald pe parcursul unei zile. Ceai 2
Vita de vie (frunze) Infuzie din 50 g frunze la un litru de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute; sc strecoara; se bea cate o cana dupa mesele principale ale zilei. Ceai 3
Varza (frunze) Cataplasme cu frunze de varza bine spalate puse pe locul dureros. Ceai 4
Alun (frunze) Decoct cu 10 g de frunze la 0,8 l de apa; se fierb cinci minute; se lasa inca cinci minute; se strecoara; se bea o jumatate de pahar pe zi. Ceai 5 Castan salbatic (scoarta) Salcie (coaja) Cate 15 g din fiecare planta Coada soricelului (planta fara radacina) Troscot (planta fara radacina) Infuzie cu trei lingurite de amestec la 500 ml apa c1ocotinda; se lasa sa stea cinci minute; se strecoara; se beau trei cani de ceai pe zi. Ceai 6 Castan (flori) Arnica (f1ori) Scorus de munte (fructe) cate 15 g din fiecare planta Paducel (flori) Maces (fructe) Infuzie cu trei lingurite de amestec la 500 ml apa clocotinda; se lasa sa traga unul-doua minute; se strecoara; se beau trei cani de ceai pe zi. Ceai 7 Castan salbatic (coaja si flori) 20 g Musetel (flori) 10 g Arnica (flori) 10 g Nalba mare (frunze) 10 g Tataneasca (radacini) 10 g Decoct din trei lingurite din amestecul de plante la 500 ml apa; se fierb cinci minute; se strecoara; se beau trei cani pe zi. Ceai 8
Ghimpe (frunze) Decoct din doua lingurite de frunze la o cana cu apa; se fierb zece minute; se lasa sa stea cinci minute; se strecoara si se beau doua cani pe zi, indulcit cu miere. Tonic al musculaturii netede a peretilor venosi; evita formarea trombozelor.