revista

Culegerea si pastrarea plantelor

Culegerea si pastrarea plantelor

Culegerea si pastrarea plantelor

In ultimii ani, interesul pentru plantele medicinale si remediile naturiste a crescut, asa ca intoarcerea la natura se face, in sfarsit, cu pasii sanatosi. Lucru care ne bucura, pentru ca oamenii pot sa foloseasca o alternativa mult mai buna la tratamentele cu efecte adverse. Multe remedii se fac in casa, cu plantele ce rasar in gradina sau pe cararile din paduri, luminandu-ne calea spre o bogatie de leacuri minunate pentru minte si corp.

 Colectarea plantelor medicinale

Musetel, galbenele, coada calului, podbal, volbura – sunt numai cateva dintre plantele pe care le gasesti imediat. Cand le colectezi, mai ales pentru scopuri medicinale – trebuie sa respecti cateva reguli „de aur”, sa spunem asa, pentru a te bucura de cea mai buna calitate a lor.

  • Identifica corect planta.
  • Nu colecta niciodata plante care cresc aproape de strada (zmeura, patlagina, afinele, rotunjoara crescuta pe marginea drumului cu trafic consuma noxele lasate de masini)
  • Alege-le din zonele corecte (daca dai de un camp de flori, fii sigur ca acolo, solul e bogat in minerale si acizi organici sau substante alcaline care sustin o dezvoltare sanatoasa)
  • Alege timpul in care culegi plantele (alege-le spre dupa-amiaza, cand roua s-a evaporat)

Alegerea si culegerea plantelor medicinale

Odată ce ai gasit planta pe care ti-o doreai, intr-o zona adecvata, este important sa culegi cele mai bune exemplare,  si sa rupeti frunzele. Evita plantele care prezintă semne de deteriorare sau de boala. Pete negre pe frunze, modificări de culoare a tulpinii, sau frunze rupte sunt unele din semnele care anunta ca planta nu este in regula. Daca n-ai nevoie de radacina, poti sa nu rupi planta de tot. Botanistii incrajeaza ca atunci cand rupeti o planta, sa folositi numai cateva frunze ale ei si sa nu o rupeti din radacina. Frunzele culese trebuie sa fie tinere, sanatoase. Florile ar trebui sa fie alese dimineata devreme, dar trebuie sa le usuci imediat cum ai timp.

La plantele lemnoase, care cresc in tufisuri sau copacii in sine, indepartarea ramurilor este cea mai delicata. Cu un cutitas sau o lama ascutita, mica, rupeti crengutele din varf si cat mai din exteriorul plantei. Odata ce ai cules partile din planta de care aveai nevoie – frunze, radacina, scoarta, seminte, flori – depoziteaza-le intr-un saculet de bumbac sau de muselina, pentru transport. Nu amestecti mai mult de doua plante in acelasi saculet, pentru ca nu va veti mai da seama de diferentele dintre ele, cand ajungeti acasa!

Uscarea plantelor medicinale

Dupa ce ai cules plantele, e important sa le pregatesti pentru depozitare, cat mai curand posibil. Orice botanist are propriile lui tehnici si metode de conservare, unele chiar foarte simple. Cea mai populara metoda de depozitare este uscarea: indepartarea umezelii din structura celulara a plantei, pastrand principiile active inauntru. In plus, planta devine imuna la praf, boli sau alte probleme. Plantele uscate pot fi pastrate pana la 5 ani, fara a-si pierde potentialul.

Practic, exista doua metode de uscare, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Cea mai rapida si mai comuna este uscarea la cuptor. Cealalta, preferata de specialisti este uscarea in spatiu exterior.

Uscarea in cuptor

Avantajul principal este ca economisesti timp. Plantelor le-ar trebui pana la 6 saptamani sa se usuce natural, dar in spatiu inchis, le trebuie doar o ora. Firele trebuie asezate ordonat, unul langa altul, pe o tava uscata si curata. O folie de aluminiu trebuie pusa peste tava, cu fata reflectorizanta in jos. Pe margini, trebuie lasat un spatiu mic, prin care sa se evapore umezeala. Se da la cuptor la cea mai joasa temperatura. Scoateti tava la 15 minute si intoarceti plantele, pentru a permite uscarea corecta, totala. Nu le lasati in cuptor pana cand se innegresc, pentru ca beneficiile sunt atunci distruse complet.

Exista doua dezavantaje la aceasta metoda de uscare a plantelor medicinale:

  • Este foarte usor sa le uscati prea tare si sa le ardeti. Cand frunzele sau tulpina incepe sa se faramiteze usor in mana, fara a deveni pulbere, iar culoarea e oarecum intacta, atunci planta e uscata suficient.
  • Plantele isi pierde o treime sau o jumatate din potentialul original, fata de uscarea naturala, prin care isi pierde un sfert doar, din beneficii.

Uscarea in spatiu exterior, naturala

Desi metoda ia mai mult timp decat cea scrisa mai sus, beneficiile se pastreaza mai mult. Aici ai nevoie de o cutie sau mai multe, din carton sau din lemn, in care sa asezi plantele. Cel mai important este ca ele sa fie depozitate la loc intunecat, unde temperatura sa nu depaseasca 25 de grade. Daca cutia este inchisa, puteti sa o asezati la soare, in casa si ar trebui ca plantele sa fie intoarse pe o parte o data pe zi. Uscarea se face de la minimum 3 saptamani si tine pana la 6 saptamani.

Pastrarea plantelor

Dupa ce plantele s-au uscat, trebuie sa te gandesti la o metoda de pastrare a lor, care depinde de cum se administreaza acestea. Unguentele, de exemplu, sunt facute din pulbere de plante, in timp ce tincturile se fac din intreaga radacina sau frunze in alcool. Frunzele, crengutele si tulpina se pot marunti foarte bine, in timp ce radacina, petalele si semintele se pastreaza cel mai bine intregi.

Maruntirea: se poate face printr-o metoda traditionala ce implica un mojar si pistil sau printr-un grinder electric (polizor). Prima metoda e mai greoaie, dar stabilesti tu finetea pulberei, mult mai usor decat prin a doua tehnica – care ajuta mai mult in cadrul unguentelor si alifiilor.

Pastrare: acest pas este cel mai important din intregul proces. Alege cu atentie camera in care va pastrati plantele medicinale, sa nu fie praf, sa nu fie foarte frig si nu in apropierea bucatariei, pentru a nu le impregna cu mirosuri. Containerul pe care il alegi tine de tine: cele mai potrivite sunt:

  • ceramica,
  • sticla inchisa la culoare
  • plastic.

Oricare tip ai alege, asigura-te ca sunt intacte si ermetice. Containerele metalice dau un gust amarui plantelor, de aceea nu sunt recomandate. Iar cele din lemn pot absorbi umezeala, in timp ce containerele din sticla transparenta permit lumina soarelui sa atace calitatea plantelor si implicit, proprietatile lor.

Important! Fiecare container trebuie sa fi etichetat, pentru a evita consecinte grave ulterioare! Eticheta trebuie sa contina: data, numele, metoda de uscare, ce parte a fost folosita.

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4337 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Echinacea pentru raceala si gripa

Planta de echinacea are in compozitie mai multe elemente chimice…

Cele mai importante beneficii ale marijuanei

Iarba, cum mai este cunoscuta aceasta planta medicinala si,…

Ce plante aromatice sa cultivi acasa

Este sanatos, este frumos, este ieftin si te binedispune imediat!…

Lucerna - Marele Tamaduitor

Lucerna (Medicago sativa), utilizata in mod obisnuit ca nutret,…

Roinita sau iarba stupului (Melissa officinalis)

Descrierea specieiEste o planta erbacee, vivace, stufos-ramificata,…

Reventul

Descriere speciei. Ambele specii sunt originare din China, la…

Rachitanul - Lythrum salicaria

Descrierea speciei. Este o planta erbacee ce creste prin fanetele…

Porumbul (Zea mays)

In tara noastra se cultiva pe suprafete intinse numeroase soiuri…

Porumbarul (Prunus spinosa)

Descrierea speciei. Denumit foarte frecvent popular maracine…