Denumite si agud alb si negru, aceste doua specii de arbori frumosi si falnici sunt foarte raspanditi si cunoscuti, primul fiind originar din China, iar cel de al doilea din Persia. la noi acesti arbori au fost aclimatizati in al doilea mileniu al erei noastre, la inceput pentru fructele lor comestibile, apoi pentru frunzele lor care au constituit pana in zilele noastre hrana principala a viermilor de matase.
Produsul vegetal folosit. in scopuri terapeutice se utilizeaza frunzele (Folium Mori) fara petiol, recoltate in lunile mai si iunie, de asemenea si fructele mature si proaspete(Fructus mori).
Principii active: in frunze se gasesc: taninuri, provitamina A, acid folic si un aminoacid (arginina); in fructe: tanin, antocianozide si vitamina C.
Actiune farmacologica. Frunzele au proprietati astringente si antidiabetice, iar fructele proaspete sunt laxative.
Intrebuintari. Frunzele sub forma de infuzie 10%, cate 3-4 linguri pe zi, se administreaza in tratamentul enteritelor acute. Infuzia obtinuta din frunze de dud asociate cu frunze de afin, cu teci de fasole si frunze de urzica (10%) se utilizeaza ca adjuvant in tratamentul diabetului zaharat.
Intra in compozitia ceaiului dietetic.
Fructele proaspete sub forma de sirop, au efect laxativ si usor diuretic.