Descrierea speciei. Maciesul, numit popular si rasura, este un arbust inalt pana la 3m, mult ramificat la baza, foarte raspandit in flora tarii noastre pe marginea padurilor de foioase, pana la zona celor rasinoase, la marginea drumurilor etc. Pe tulpini si pe ramuri se gasesc numerosi spini, lati la baza si recurbati la varf. Frunzele sunt alterne, imparipenat-compuse formate din 2-3 perechi de foliole ovale. Florile mari, rozee sau rar albe, sunt dispuse cate 2-3 in varful ramurilor.
Structural florile se caracterizeaza printr-un receptacul dezvoltat, urceolat, persistent si carnos la maturitate; caliciul din 5 sepale inserate pe marginea orificiului receptaculului; corola este alcatuita din 5 petale, iar androceul din numeroase stamine dispuse pe mai multe verticile. Frcutele (in realitate pseudo-fructe rezultand din receptaculul care devine carnos) sunt globuloase sau elipsoidale si au in interior numeroase achene, denumite impropriu seminte, de culoare verde la inceput, apoi portocalie, iar la maturitate completa rosu-caramizie.
Produsul vegetal folosit. Se utilizeaza pseudo-fructele (Fructus Cynosbati), recoltate inainte de caderea brumei.
Principii active: vitamina C si acid dehidroascorbic, B-carotena, vitaminele B1, B2, K, P si PP (in urme), flavonoide.
Actiune farmacologica. Datorita continutului ridicat in vitamina C si acid dehidroascorbic, fructele au actiune importanta in procesele de oxido-reducere si respiratorii celulare; datorita flavonoidelor scad permeabilitatea si fragilitatea capilarelor normalizand circulatia sanguina. Mai au si actiune diuretica.
Intrebuintari. Sub forma de decoct 3-5g % se utilizeaza in tratamentul starilor de avitaminoza C si in afectiunile hepatice si renale, iar ca diuretic, se administreaza 2-3 ceaiuri pe zi. Din pulpa pseudo-fructelor se pot prepara siropuri si vinuri folosite in acelasi scop ca si decoctul. Intra in compozitia ceaiurilor aromat, hepatic si tonic aperitiv.
Trebuie mentionat ca fructele de Rosa pendulina L. (maciesul de munte) au un continut mult mai mare in vitamine si in special in vitamina C.