Descrierea speciei. Planta erbacee, placut mirositoare, originara din Arabia si Egipt, care la noi se cultiva pe suprafete mari ca specie condimentara. Are tulpina dreapta, tetragonala, inalta pana la 20-30 cm si mult ramificata la baza; frunzele dispuse opus, sunt mici, eliptic-ovale, scurt petiolate cu marginile intregi, de culoare cenusiu-verzuie pe ambele fete din cauza numerosilor peri ce le acopar. Florile de culoare rosiatica, sunt mici dispuse in spice drepte, cu caliciul paslos, redus la o singura foliola obovanta, cu corola bilabiata si androceul alcatuit din 4 stamine mai lungi decat corola. Infloreste din iulie pana in septembrie.
Produsul vegetal folosit. In scopuri medicinale se intrebuinteaza partea aeriana a plantei (Herba Majoranae), recoltata in timpul infloririi si uscata la umbra la 35-40 grade C.
Principii active: ulei volatil, tanin, principii amare, si B-carotena.
Actiune farmacologica: stomahica, carminativa si sedativa.
Intrebuintari: Infuzie 0.5-2 %. Se administreaza cate 2-3 ceaiuri pe zi in dispepsiile stomacale, ca antiseptic si caminativ si in stari nervoase - mai ales insomnii.