Descrierea speciei: Planta anuala, erbacee, robusta care traieste in locuri necultivate si cultivate pe langa locuinte si pe camp. Tulpina inalta pana la 1.5m este bogat ramificata in partea superioara, fara spini si fistuloasa; poarta frunze mari dispuse altern, de un verde-inchis, ovale sau oval triunghiulare, petiolate cu marginea inegal sinuat-lobata, cu lobi ascutiti. Florile albe, solitare, regulate, pentamere, scurt pedunculate, sunt mari cu caliciul tubulos, dilatat la baza, cu 5 dinti in partea superioara, iar corola in forma de palnie este alcatuita din 5 petale unite; androceul format din 5 stamine inserate pe tubul corolei. Fructul este o capsula mare ovoidala, la inceput verde, prevazuta cu numerosi peri, apoi de culoare bruna, avand in interior numeroase seminte mici de culoare brun-inchisa la completa lor maturitate.
Produsul vegetal folosit. In medicina se utilizeaza frunzele recoltate cu petiol in timpul infloririi. Din cauza marii lor toxicitati, tin impul recoltarii frunzelor trebuie luate aceleasi masuri de precautie ca in cazul recoltarii matragunei.
Principii active: alcaloizi, a caror totalitate mai este denumita si daturina, hiosciamina si scopolamina fiind alcaloizii principali.
Actiune farmacologica. La fel ca aceea a frunzelor de matraguna, insa prezenta scopolaminei in cantitati mici ii comunica si actiune calmanta asupra sistemului nervos central.
Intrebuintari. Sub forma de pulbere 0.05g pentru o data si 0.2g-0.6g in 24 de ore, sau decoct 0.5-1/200 in 24 de ore se administreaza ca antiastmatic, antispasmodic si parasimpaticolitic.
Se va folosi numai cu avizul medicului.
Intra in compozitia tigarilor antiastmatice.