revista

Acneea - informatii si sfaturi

Acneea - informatii si sfaturi

Tratamente sigure si eficiente exista, dar uneori poate fi putin complicat sa-ti dai seama daca ti se va potrivi si tie si daca isi va face efectul.

Fapte

Pentru unii, acneea poate reprezenta o problema de moment, dar pentru altii poate fi devastatoare.

Cel mai important lucru de memorat este ca toate tipurile de acnee pot fi bine controlate de catre un tratament sigur si eficient.

Cu toate ca am descoperit mult mai multe lucruri despre acnee in ultimii ani si am dezvoltat moduri eficiente de a o trata, inca nu stim tot ce ar fi de stiut despre acnee ca, de exemplu, de ce unii tineri capata forme mai severe de acnee si altii nu.

Cine face acnee ?

Acnea este cea mai comuna boala de piele, afectand 65 % din tinerii romani cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Foarte putine persoane reusesc sa scape in anii de adolescenta si chiar in primii ani de maturitate fara sa aiba macar cateva cosuri sau puncte negre.

Acneea dispare, de obicei, spontan pentru multe persoane in jurul varstei de 25 de ani. Cu toate acestea, pentru unii tineri acneea este o problemă mult mai gravă, cu posibilitatea de a lasa efecte permanente de ordin fizic, mental si emoţional.

Cand vine vorba de acnee, nu conteaza daca esti baiat sau fata, pentru ca ambele sexe sunt afectate de aceasta boala a pielii.

Baietii adolescenti si tinerii barbati (cu varste cuprinse intre 13 si 25 de ani) au o cantitate mai mare de androgen (hormoni care conduc dezvoltarea organelor sexuale) decat femeile, astfel incat ei sunt mult mai expusi si, din nefericire, este mult mai probabil sa aiba tipuri mai severe de acnee. Acneea la barbati de obicei se calmeaza dupa varsta de 20 de ani.

Daca esti femeie, este mult mai probabil sa suferi de acnee in continua desfasurare. In unele cazuri asta inseamna ca acneea poate sa apara si in jurul varstei de 30 sau 40 de ani. Femeile pot de asemenea sa dezvolte acneea pentru prima data dupa pubertate.

Ce anume provoaca acneea?

Acneea apare cand glandele sebacee (porii) din piele se blocheaza. Hormonii determina glandele sebacee sa produca mai mult sebum, iar daca porii sunt blocati sebumul se acumuleaza si astfel apare acneea.
Fata, gatul, pieptul, umerii si partea superioara a spatelui sunt zonele cele mai afectate de acnee deoarece ele au cel mai mare numar de glande sebacee.
Acneaa apare de obicei la pubertate cand numarul crescut de hormoni (cunoscuti sub denumirea de androgeni) determina o crestere in marimea si in cantitatea de sebum produsa de glande.
Daca aveti un istoric in familie referitor la acnee, aceasta creste sansele de a avea aceasta boala a pielii.
Ce anume se intampla sub piele inainte ca un cos sa apara ?
Daca porul se blocheaza, sebumul se aduna si cauzeaza iritare. Bacteriile se inmultesc rapid in aceste folicule contribuind la roseata, umflatura si sensibilitatea cosului.

Sfaturi de ingrijire a pielii


Exista cativa pasi importanti in vederea bunei ingrijiri a pielii, care sunt foarte importanti pentru toti cei care prezinta acne.
Folosind produsele de ingrijire a pielii corespunzatoare, se poate face o mare diferenta in controlul acneei, promovarea sanatatii pielii si pastrarea aspectului tanar al pielii.
Exista un numar foarte mare de produse de ingrijire a pielii si game disponibile, facand astfel alegereacelor mai bune produse pentru tipul personal de acnee si tipul de piele derutante.
Incepeti prin a obtine informatii de la cineva in care aveti incredere, cineva care este pregatit in acest domeniu. Farmacistul la care mergeti de obicei, medicul de familie sau medicul dermatolog sunt persoane indicate pentru a cere ajutor in alegerea produselor de ingrijire a pielii pentru a ajuta la controlul acneei si, in plus, pentru a evita problemele ce pot aparea legate de tratatment.

Curatarea

Ce sa cauti la o solutie de curatarea a fetei

Uitati-va dupa un lichid bland, fara sapun, care contine acid si/sau ph echilibrat si care nu contine abrazivi si alcool.
Daca aveti pielea grasa, cautati o solutie cu “high rinsability” din moment ce nu va lasa o suprafata filmata si contine doar suficienta crema cat sa protejeze pielea de iritatii si deteriorare in timpul curatarii.
Daca aveti piele mixta, uscata si sensibila, iritata si/sau folositi un tratament impotriva acneei care contine peroxidul de benzoil, tretinoin, adapaline şi / sau tazarotene, cautati un lichid de curatare gentil, fara ulei dar hidratant.
Lichidele de curatare hidratante contin hidratanti adaugati (ca de exemplu alcool cetilic sau glicerina) care ajuta la protejarea pielii si grabeste repararea si recuperarea pielii in cazul in care aceasta este uscata si iritata.

Mai multe solutii de curatare hidratante ar trebui in general să fie evitate (de exemplu cele care conţin un nivel ridicat de parafină, minerale sau uleiuri “naturale” foarte mirositoare).

Solutii care contin acid salicilic

Acidul salicilic actioneaza intrand in sebum; intrand unde este necesar pentru a ajuta la deblocarea porilor.
Acidul salicilic ajuta la dizolvarea, eliminarea si prevenirea formarii legaturii de cheratina, fapt care ajuta la grabirea curatarii cosurilor, precum si la imbunatatirea controlului pe termen lung.
Pentru persoanele cu forme usoare de acnee, o solutie de curatare cu acid salicilic poate fi tot ce aveti nevoie pentru controlul acneei de zi cu zi. Nu uitati sa discutati cu un farmacist sau cu un doctor inainte sa combinati aceasta cu orice alte produse medicamentoase (de exemplu, produse prescrise impotriva acneei sau acele produse care contin peroxid de benzoil).

Tratarea


Aceasta include tratamentele fara reteta si acele tratamente prescrise de medical de fmilie sau de medical dermatolog.
Este cel mai bine ca acesta sa se aplice dupa ce pielea a fost complet uscata dupa curatare (daca este aplicat pe pielea hidratata este foarte probabil sa cauzeze iritatii).
Vei obtine cel mai mare beneficiu daca vei aplica gelul, crema si/sau lotiunea impotriva acneei pe intreaga fata candi ti apar cosuri. Aceasta se datoreaza faptului ca aceste tratamente ajuta de asemenea si la prevenirea formarii unor noi cosuri. Deci, nu folositi aceste tratamente doar pentru a trata zonele vizibil afectate, decat daca un specialist in domeniu va spune sa faceti astfel.
Fiti atenti sa nu aplicati aceste tratamente zonelor cu piele sensibila (care nu sunt in mod normal afectate de acnee), cum ar fi pielea din jurul ochilor, buzele si narile.
Este important sa urmati intocmai instructiunile pentru aplicarea acestor tratamente.
Nu renuntati la rutina unui nou tratament pana cand nu i-ati acordat un timp suficient de actionare.
Acesta ar trebui sa dureze pentru o perioada de cel putin sase saptamani in cazul produselor care contin acid salicilic, peroxid de benzoil, antibiotice, Duac (peroxid de benzoil + antibiotice) si/sau trei luni pentru retinoide.
Nu folosi prea mult din tratament. Majoritatea ar trebui sa fie aplicate in mod economicos. Aplicand mai mult decat sunteti indicati sa folositi nu va va ajuta pielea sa se vindece mai rapid, ci ar putea duce la noi probleme vizibile, cum ar fi pielea iritata.
Cand va apar cosuri nu fiti tentati sa le strangeti – aceasta va face lucrurile sa se inrautateasca! Exista acum produse (inclusiv cele care contin ingredientele enumerate mai sus) despre care s-a dovedit ca incep imbunatatirea aspectului pielii cu acnee in 4-8 ore de la aplicarea lor.

Protejarea


Machiaj, lotiuni hidratante si protectia solara

Acest pas include folosirea machiajului si/sau a produselor cu protectie solara in timpul zilei si o lotiune hidratanta pe perioada noptii pentru a va proteja tenul impotriva daunei factorilor de mediu, cum ar fi lumina solara, vantul si uscarea.
Machiajul, lotiunile hidratante si cele cu protectie solara ar trebui sa se aplice numai dupa sau peste tratamentul impotriva acneei de dimineata sau seara.
Multe lotiuni hidratante si produse cosmetice pot agrava sau cauza acneea.
Produsele etichetate “fara ulei” si potrivite pentru tipurile de piele predispuse la acnee sunt bune pentru inceput, dar chiar si unele dintre acestea vor agrava acneea la anumite persoane.
Produsele etichetate non-comedogenic au fost testate in special pe persoane predispuse la acnee si s-a dovedit ca nu agraveaza blocarea porilor nici nu agraveaza acneea. Acestea sunt cele mai bune produse pentru dumneavoastra sa incercati. Este posibil sa trebuiasca sa incercati cateva inainte de a gasi produsul care vi se potriveste.
Majoritatea persoanelor cu acnee au tenul prea gras, astfel incat o lotiune hidratanta nu este necesara. O lotiune hidratanta poate fi benefic in cazul persoanelor cu tenul mixt, uscat si sensibil sau iritat. Este foarte important pentru persoanele cu acne sa nu foloseasca in exces lotiunile hidratante, deoarece acestea pot agrava acneea.
O lotiune de curatare blanda cu o actiune de hidratare usoara este tot ce este necesar la majoritatea persoanelor cu acnee.
O buna protectie solara si chiar evitarea expunerii la soare vor ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer de piele. Protectia solara si evitarea expunerii la soaresunt si mai importante in cazul persoanelor tratate pentru acne.
Majoritatea tratamentelor impotriva acneei (creme si tablete) cresc predispozitia pielii la efectele daunatoare ale soarelui, incluzand arsurile solare, schimbarea pigmentara si foto-imbatranirea pielii (linii si riduri, elasticitatea molesita a pielii, zone umflate si pigmentate si cresteri ale pielii).
Aceasta se datoreaza faptului ca tratamentele fac pielea mai sensibila la lumina ultravioleta si, in special, la ultraviolete A. Aceasta este partea din spectrul luminii solare cea mai implicata in imbatranirea pielii.
Cicatricile cauzate de acnee sunt deosebit de sensibile si predispuse la efectelor daunatoare ale UVA. Fara o buna protectie UVA, cicatricile pot sa foto-imbatraneasca rapid, pierzandu-si elasticitatea si sustinerea colagenului si rezultand astfel piele lasata, lipsita de elasticitate, facand o persoana cu cicatrici rezultate de la acnee sa arate imbatranita cu mult inaintea persoanelor de aceeasi varsta.

Sfaturi pentru hidratare


Dimineata ar trebui aplicata o lotiune cu factor de protectie solar ape toate zonele expuse inainte de a petrece mult timp in lumina solara directa. Luaţi în considerare aplicarea unei creme de fata sau o lotiune cu FPS de 12-20 la nivelul pielii capului şi a gâtului, dacă veti petrece doar scurte perioade la soare.
Seara, se aplică doar o lotiune hidratanta in zonele afectate de acnee, dacă acestea sunt iritate (de culoare roşie, solzoase, şi / sau prezinta mancarimi). Ati putea dori, de asemenea, sa aplicati in zonele sensibile ale pielii care nu sunt afectate de acnee, cum ar fi in jurul ochilor, in apropierea urechilor si pe pielea de langa buze si nari, împreună cu gâtul.

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4337 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Ce cosmetice de ingrijirea parului te imbatranesc?

Odata ce-ai atins pragul de 40 de ani (daca nu mai putin), aspectul…

Cum scapam de punctele negre la adulti

Cu toate ca majoritatea cosurilor apar in timul pubertatii,…

Cauze si solutii pentru pielea imbatranita

Ti se intampla des sa ai impresia ca aspectul tenului este mai…

Tratamente pentru parul subtire si rar

Daca dupa ce faci baie ai cada plina de par cazut ori de fiecare…

10 utilizari ale uleiului din arbore de ceai

Pe langa uleiul de cocos, atentie, si uleiul din arbore de ceai…

5 moduri in care zatul de cafea mai frumoasa!

Pe langa faptul ca bautura aceasta neagra si amaruie te energizeaza,…

4 utilizari eficiente ale carbunelui activ in frumusete

Cea mai renumita intrebuintare a carbunelui activ este ca tratament…

Iarba de mare sau algele marine, sanatoase pentru piele

Iarba de mare sau algele marine: de ce e excelent sa le consumi…

Utilizarile dovleacului pentru piele si par radiante!

Dovlecii sunt peste tot si sunt buni la toate. Nu doar in alimentatie,…

Puterea plantelor: cele mai bune plante in functie de fiecare problema a tenului

Cele mai bune produse dedicate problemelor dermatologice contin…