Dovlecii sunt peste tot si sunt buni la toate. Nu doar in alimentatie, sub forma de supe ori copti simplu, ci si pentru frumusetea pielii si parului. Asta pentru ca dovleacul (bostanul) abunda in minerale si vitamine precum vitaminele B, C, E, beta-caroten si multe altele. Este un pocal al sanatatii generale, dar si al insanatosirii parului degradat si a pielii lipsite de stralucire.
Apeleaza cu incredere la tratamentele naturale si simplu de facut cu dovleac si vei vedea in timp cum pielea radiaza de sanatate! Iata de ce:
Vitamina C: dovleacul este o sursa foarte buna de vitamina C, care protejeaza pielea de radicalii liberi si, astfel, de riduri si cancer de piele. Consumul de alimente bogate in aceasta vitamina stimuleaza si productia de colagen, care in timp imbunatateste elasticitatea si tonusul pielii.
Carotenoizii: alfa-carotenul, beta-carotenul si alti carotenoizi sunt antioxidanti protectori si cei care confera culoarea portocalie dovleacului. Consumul de dovleac imbunatatesc textura pielii si opresc daunele provocate de radiatiile UV.
Mineralele: potasiul, cuprul, manganul, fierul si magneziul sunt doar cateva dintre mineralele care se regasesc in pulpa de dovleac. Daca potasiul ajuta in regenerarea parului, cuprul si zincul asigura sanatatea pielii si scalpului si, implicit, a firului de par. Zincul protejeaza membrana celulara, mentine colagenul, regenereaza celulele si lupta cu acneea. Semintele de dovleac contin cel mai mult zinc si sunt usor de inclus in dieta. Adauga-le in supe, salate, iaurturi.
Vitaminele B: fiind o sursa serioasa de vitamine B precum niacina, riboflavina, B6 si folat, consumul de dovleac ajuta in tratarea acneei, regenerarea celulara si imbunatatirea circulatiei.
Pulpa de dovleac se poate aplica local sub forma de masti, creme, peelinguri si balsamuri pentru a restabili sanatatea tenului si parului. Pentru parul uscat:
Ingrediente: ½ ceasca de piure de dovleac, ¼ ceasca de iaurt, 2 linguri de miere, 1 lingura de ulei de cocos. Se amesteca si se aplica pe piele si par de 1-2 ori pe saptamana.