Aceasta planta violet nu este numai una parfumata, ci si un panaceu care poate calma stomacul, mintea si pielea deopotriva.
Lupta cu matreata
Aveti cojite sau matreata deranjanta? Uleiul de lavanda ajuta in problemele scalpului, spun dermatologii, iar un remediu eficient si usor, pe care sa-l puteti folosi, este acesta: udati parul cu apa calda si uscati cu prosopul. Apoi, intr-un vas amestecati 15 picaturi de ulei esential de lavanda in doua linguri de ulei de migdale sau de masline. Incalziti la microunde timp de 10 secunde sau pana se incalzeste putin. Masati scalpul cu acest ulei, acoperiti cu o casca de dus si lasati sa actioneze o ora, apoi samponati. Bineinteles, s-ar putea sa trebuiasca mai multe serii pentru a vedea beneficiile.
Lupta cu balonarea
Balonarea si o digestie incompleta poate duce la cresterea cantitatii de bacterii nesanatoase – care apar cand iei antibiotice. Polifenolii din lavanda sunt antioxidanti care ajuta la reducerea acestei flore din intestine, spun nutritionistii. Cum sa folositi lavanda? Presarati lavanda uscata peste iaurt grecesc sau peste iaurtul normal, dupa cum va place.
Aduce relaxare
Cu siguranta ati auzit ca parfumul de lavanda va calmeaza. Este adevarat. Cercetarile ne spun ca aroma lavandei scade rata de batai ale inimii si tensiunea, inducand o stare de relaxare. Pentru a va pregati de somn, asezati o mana de lavanda uscata intr-un vas, langa noptiera de langa pat.
Calmeaza mancarimile pielii
Daca aveti probleme cu mancarimile pielii, puteti scapa de durere cu uleiul de lavanda. Este un produs antiinflamator natural, care reduce inflamatia, roseata si mancarimea, asadar una-doua picaturi pe zona afectata vor rezolva problema in 15 minute. Totusi, daca pielea devine si mai iritata, clatiti uleiul. Aplicati la fiecare 6-8 ore, pentru urmatoarele 24 de ore, ca sa eliminati de tot problema.
Lavanda pentru mancare sanatoasa
Daca va intrebati cum puteti beneficia de proprietatile plantei aromate, adaugati mancarurilor condimente de Provence. Presarati ierburile aromate peste carnurile facute la gratar sau sote, peste carnea de pui sau legume, chiar si in pilafuri. Va veti rasfata papilele gustative din plin!