Cauze ale colesterolului ridicat
Un nivel ridicat de colesterol provine dintr-o serie de surse si factori, cum sunt istoricul familial si dieta. Si din ce in ce mai multe persoane incep sa sufere de aceasta afectiune. Dar care sunt principalele cauze ale hipercolesterolemiei?
Dieta. Prea multe grasimi saturate (precum cele din clasicul mic dejun) pot afecta nivelul normal de colesterol. Aceste grasimi rele, nesanatoase, provin din surse animale precum carnea de porc, de oaie, de vitel, laptele, branzeturile, untul si ouale. La fel, alimentele conservate care contin ulei de palmier, de cocos sau unt de cacao. Sa nu mai pomenim de margarina, prajituri, chipsuri si alte snacksuri comercializate intens pe piata.
Greutatea. Burta nu dauneaza doar imaginii sociale. Sa fii supraponderal duce la cresterea nivelului de trigliceride si la scaderea nivelului de colesterol bun. Scapa de burtica pentru a te feri de probleme si pentru a-ti pastra o silueta cat mai sanatoasa. Sedentarismul. Dupa 9-10 ore de munca, venim acasa si ne asezam comod pe canapea, de unde nu ne mai miscam. Ei bine, exact lipsa de miscare duce la hipercolesterolemie si la pierderea grasimilor sanatoase din organism.
Factorii genetici. Dupa varsta de 20 de ani, colesterolul incepe sa creasca. La barbati, aceasta crestere inceteaza dupa 50 de ani. La femei, nivelul ramane scazut pana la menopauza, dupa care incepe sa creasca iarasi. La fel, in cazul in care exista un istoric familial care presupune ca si alti membri ai familiei au probleme de greutate si de greutate, exista riscul sa fii predispus la aceleasi afectiuni. Fumatul si alcoolul. Sunt printre cele mai cunoscute cauze ale colesterolului marit sau mai bine spus, al diminuarii celui bun. In plus, dauneaza intreg sistemului, de la inima la celelalte organe vitale.
Ce remedii ajuta?
Extractul uscat de anghinare – intr-un studiu amanuntit de acum cativa ani, s-a demonstrat o scadere a lipoproteinelor cu densitate scazuta (colesterolul rau) in urma unui tratament de 6 saptamani cu suplimente pe baza de anghinare. Schinduful – semintele de schinduf se folosesc din Antichitate pentru a scadea nivelul de grasime din corp si unele studii chiar atesta acest lucru.
Fibrele solubile – dovedit stiintific, fiecare gram de fibre solubile precum cele din orz, grau, mazare si citrice consumat zilnic scade nivelul de lipoproteine daunatoare sanatatii. Pentru un efect vizibil, e nevoie de o cantitate mare de fibre, insa.
Uleiul de peste – acizii grasi Omega-3 scad trigliceridele din sange cu 10-30% (la un consum peste 3g de ulei zilnic). Trigliceridele sunt responsabile de aparitia bolilor de inima.