revista

Afinul (Vaccinium myrtillus)

Afinul (Vaccinium myrtillus)

Descrierea speciei. Este arbustul cel mai des intalnit in zona alpina de la noi, formand deseori padurici dense sau afinisuri.  Inalt pana la 50 cm, are ramurile verzi, cu muchii ascutite, purtand frunze alterne, scurt petiolate, ovale sau oval eliptice, cu varful ascutit si marginea fin-dintata, lungi de cel mult 3 cm si late de 2 cm. Florile mici, solitare, actinomorfe, pentamere, au caliciul concrescut cu ovarul, corola de culoare roza este globulos-urceolata, iar androceul obdiplostemon. Fructul, baca zemoasa, la maturitate de culoare albastrie-negricioasa si brumata, are in diametru 6-10 mm, iar prin strivire rezulta un suc violaceu cu gust dulceag. Infloreste din mai pana la sfarsitul lui iunie.

Produsul vegetal folosit. In scopuri medicinale se utilizeaza frunzele (Folium Myrtilli) si fructele ( Fructus Myrtilli ); primele se recolteaza in timpul verii si se usuca la umbra, iar celelalte la deplina lor maturitate incepand din iulie pana la sfarsitul lui august si se usuca la 60-70 grade C.

Principii active. Frunzele contin: taninuri si derivati flavonici, iar fructele pe langa taninuri si derivati antocianici(mirtilina a si b) raspunzatori de coloratia lor cand ajung la maturitate, mai contin vitamina C si vitamine din complexul B, provitamina A si un principiu sau principii bacteriostatice neizolate inca.

Actiune farmacologica. atat frunzele cat si fructele sunt inzestrate cu importante proprietati astringente si antiseptice ( antibiotice ).

Intrebuintari. Infuzia si decoctul 0.5-3% de frunze de afin se utilizeaza in cantitate de 1-2 cani pe zi atat in tratamentul diareei, cat si ca antiseptic urinar si usor diuretic.

Fructele au o intrebuintare mult mai mare atat in combaterea tuturor formelor de diaree, cat si in dizenteria cronica, ajutand ameliorarea proceselor de fermentatie si putrefactie intestinala. In acest scop ele se folosesc sub forma de ceai in concentratie de 1-2%; cantitatea respectiva de fructe uscate se fierbe in 1--ml de apa timp de 25-30 de minute, apoi se filtreaza, se completeaza cu apa fiarta pana la 100ml; se bea cca 300ml de ceai caldut in 24 de ore. Pentru obtinerea unui efect si mai puternic la cantitatea de fructe se mai poate adauga inainte de fierbere: 1 g flori de musetel, 0.5g frunze de menta si chiar 0.5g coaja de stejar.

Plecand de la observatia ca in urma consumarii de fructe de afin ochiul minerilor se adapteaza mult mai usor cand trece de la lumina la intuneric, in ultimul deceniu s-au obtinut din acest produs o serie de preparate cu asemenea proprietati terapeutice.

Frunzele de afin intra in compozitia ceaiului dietetic.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU

-11%
17 ,00 LEI
19,06

-11%
9 ,00 LEI
10,11

-14%
16 ,00 LEI
18,64

-15%
89 ,00 LEI
105,00

-13%
21 ,00 LEI
24,19

-8%
17 ,00 LEI
18,47

-17%
4 ,20 LEI
5,05

-10%
99 ,00 LEI
110,00

-16%
3 ,99 LEI
4,76
» Mai sunt inca 4 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Echinacea pentru raceala si gripa

Planta de echinacea are in compozitie mai multe elemente chimice…

Cele mai importante beneficii ale marijuanei

Iarba, cum mai este cunoscuta aceasta planta medicinala si,…

Ce plante aromatice sa cultivi acasa

Este sanatos, este frumos, este ieftin si te binedispune imediat!…

Culegerea si pastrarea plantelor

Culegerea si pastrarea plantelor In ultimii ani, interesul pentru…

Lucerna - Marele Tamaduitor

Lucerna (Medicago sativa), utilizata in mod obisnuit ca nutret,…

Roinita sau iarba stupului (Melissa officinalis)

Descrierea speciei Este o planta erbacee, vivace, stufos-ramificata,…

Reventul

Descriere speciei. Ambele specii sunt originare din China, la…

Rachitanul - Lythrum salicaria

Descrierea speciei. Este o planta erbacee ce creste prin fanetele…

Porumbul (Zea mays)

In tara noastra se cultiva pe suprafete intinse numeroase soiuri…