Mai multi antioxidanti si mai putina cofeina
Când există atât de multe arome diferite de ceai, cum le poţi deosebi între ele? Ceaiul alb, negru şi verde provin de la planta Camellia Sinensis. Însă frunzele sunt sortate şi cultivate înainte ca frunza să se deschidă,când mugurii sunt acoperiţi cu puf alb. Este mai dificil de cultivat, aşa că este puţin mai scump comparativ cu alte ceaiuri. Frunzele tinere sunt ascunse de lumina soarelui pentru a nu se forma clorofila. Ceaiul alb este puţin mai uşor şi mai dulce decât cel negru sau cel verde. Necesită mai multă prelucrare şi este un ceai mai delicat. Ceaiul alb are mai puţină cafeină decât alte ceaiuri. În general, acesta are 15 mg per pliculeţ, comparativ cu 40 mg în ceaiul negru sau 20 mg în cel verde. Se mai ştie şi că are mai mulţi antioxidanţi decât celelalte ceaiuri. De asemenea, are mai multe calităţi antibacteriene şi antivirale decât alte ceaiuri. Împăratul dinastiei Song a declarat ceaiul alb ca fiind întruchiparea a tot ceea ce este elegant. Şi-a păstrat de atunci declaraţia regală. Mai târziu a fost definit ca „cel mai bun” ceai. Există 4 tipuri de ceai: Ceylon, Darjeeling, Silver needle şi White pony. Tipul de ceai Ceylon este uşor, cu uşoare note de pin, miere şi cupru. Ceaiul alb Darjeeling are o aromă delicată de copt şi dulce. Silver needle este de un alb luminos şi are un aspect uniform. White pony este dulce şi slab, dar foarte sănătos. În timpul dinastiei Song, producerea ceaiului alb cerea foarte mult timp şi efort. Era aproape ceremonial să priveşti cum se foloseau doar obiecte din ceramică, iar întregul proces consuma foarte mult timp. Frunzele pentru ceai sunt sortate la începutul primăverii şi sunt aburite. Mugurii sunt sortaţi manual, iar frunzele rămân nedeschise. Numai interiorul mugurului este folosit. Acesta este clătit şi uscat. După tăiere, ceaiul trebuie să fermenteze. Frunzele de ceai sunt oxidate, pentru a ajuta la procesul de uscare. În funcţie de tipul de ceai, frunzele sunt aburite sau li se dă căldură. Ceaiul a devenit o cultură datorită şi prin el însuşi. Există camere pentru ceai, cafenele în aer liber, petreceri, ceaiul de după-amiază, toate gândite cu scopul de a oferi plăcerea de a bea un pahar cu ceai rece sau o cană fierbinte de ceai. Budismul Zen oferă o ceremonie a ceaiului japoneză. China, Corea şi Marea Britanie au şi ele ceremonii ale ceaiului. Oricum aţi decide să vă beţi ceaiul, ţineţi minte că acesta conţine oxidanţi care luptă împotriva cancerului. Practic, nu are calorii şi nici grăsimi. Nu are efecte secundare cu excepţia că vă va ajuta să vă relaxaţi şi, cu puţin noroc, vă va ajuta să vă eliberaţi de stres cel puţin până vă terminaţi de băut ceaiul. Aşa că, bucuraţi-vă de o ceaşcă sau un pahar cu ceai şi rezistaţi tentaţiei de a vă mişca sau de a face altceva decât să vă relaxaţi!