Boli de ficat
Toate suferintele ori tulburarile functionale ale ficatului fiind de origini foarte diverse, fie datorate unui ficat bolnav, fie datorate unei vezicule biliare bolnave, preparatul de mai jos nu va elimina cauza raului cu efectul sau: crize dureroase, digestie dificila, lenesa, greturile. Regimul specific fiecarei suferinte hepatobiliare este foarte important. Baile de maini si de picioare si cataplasmele, pe care vi le indicam, pot fi considerate un excelent tratament de baza si de intretinere.
Ceai 1 La 10 litri de extract Anghinare (frunze) Coada soricelului (frunze) Pir (radacina) cate un pumn din fiecare Rostopasca (frunze si tulpini proaspete) Salvie (frunze) Usturoi (zdrobit) Volbura de garduri (flori si frunze)
Extractul de baza
Fierbeti 10 litri de apa timp de 5 minute si lasati apoi apa sa stea pana devine doar calduta. Puneti in ea amestecul de plante, maruntite ori taiate. Lasati-le sa se macereze cam 4-5 ore, dar cu vasul acoperit, sa nu intre praful. Apoi strecurati si puneti extrasul obtinut intr-un vas de 10 litri, perfect curat, dar nu cumva sa fie de metal. Adaugati apa perfect curata, pana se completeaza 10 l. Bai de maini si de picioare
Fierbeti doi litri de apa si lasati-o apoi sa stea pret de 5 minute. Varsati in ea 250 ml din extractul de baza. Varsati in ea 250 ml din extractul de baza. Preparatul lichid ce a rezultat il veti pastra la rece, intr-un vas care sa nu fie de metal, inchis ermetic, pentru a nu intra praful in el. Pentru fiecare baie il veti reincalzi, fara sa-l fierbeti cumva si fara sa-l mai completati cu alta apa. El va va putea ajunge pentru o cura de bai, de opt zile. Baia de maini se face in fiecare dimineata, pe nemancate, timp de 8 minute, cat de calda o suportati. Baia de picioare se face seara, inainte de masa, timp de 8 minute, cat de calda o suportati.
Ceai 2
Sfecla (frunze)......................................................................................................8-10 Varza (frunze)......................................................................................................8-10 Albusuri..............................................................................................................2
Se toaca marunt frunzele, li se scot nervurile principale, se amesteca bine cu albusurile batute spuma, pana se face o pasta omogena, cu care se fac cataplasme. Se intinde pasta pe o panza etaminata, se impatureste; se stropeste uniform, cataplasma cu un paharel de lichior din extractul de baza (vezi ceai 27) si se pune sa adere la piele.
Ceai 3
O fiola de suc de ridichi negre Se ia dimineata, pe nemancate cu o jumatate de pahar de apa calda.
Ceai 4
Rozmarin (frunze) Pir (radacina) Roinita (frunze) cate 50 g din fiecare planta Papadie (radacina) Lamaita (planta fara radacina)
Infuzie prin fierbere timp de doua minute a 5 linguri din amestecul de plante intr-un litru de apa. Se lasa sa traga 10 minute si se strecoara; se bea intreaga cantitate de ceai pe parcursul unei zile, intre mese, neindulcit.
Ceai 5
2 capsule rozmarin Se iau inainte de fiecare masa.
Ceai 6
O capsula de ridichi negre O capsula de papadie O capsula de maduva alba de tei Se iau dimineata si la pranz inainte de masa.
Ceai 7
Rozmarin (frunze) Lamaita (planta fara radacina) Melisa (frunze)................................................................cate 50 g din fiecare planta Musetel mare (frunze) Tei (flori)
Infuzie din o lingura varfuita cu 250 ml apa clocotinda; se lasa sa sta 5 minute; se strecoara; se bea cate o cana mare de ceai, seara, dupa cina.