CANCER GASTRIC Cel mai frecvent dintre cancerele digestive, este mai des intalnit peste varsta de 50 dc ani, afectand indeosebi barbatii si mult mai rar femeile. Bolnavul are dureri in epigastru sub forma de crampe, de apasare, de greutate; ele sunt foarte variate si pot fi singure sau insotite de hemoragii gastrice, evidentiate prin varsaturi de sange brun, putin abundente. Deseori exista numai semne inselatoare, cum ar fi tulburari de tranzit intestinal, ori o alterare a starii generale de sanatate: pierderea poftei de mancare, anemie, scadere rapida in greutate. Doar examenul radiologic si analizele de specialitate pot stabili diagnosticul.
Ceai 1 Urzica (planta proaspata); Gabenele (flori); puse in parti egale Infuzie. 0 lingurita plina-varf din acest amestec se pune la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga o jumatate de minut. Se strecoara si se beau 6-8 cesti, zilnic, cu inghitituri mici. Ceai 2 Urzici (frunze); Papadie (frunze); Coada soricelului (planta aeriana); Patlagina ingusta (frunze) Plantele, proaspat culese, spalate bine, se pun intr-un storcator si se extrage sucul. Se bea cate o lingura la fiecare ora. In functie de anotimp, daca lipseste una din plante, se va extrage sucul din cele aflate la dispozitie. Ceai 3 Macrisul iepurelui (toala planta) Se extrage sucul de macris si se iau 3-5 picaturi de suc proaspat la fiecare ora. In faza incipienta a bolii acest suc se combina cu amestecul de ceaiuri mentionat anterior (Ceai 42). Ceai 4 Siminoc(flori)......................................... 2 g Valeriana (radacini).............................. .5 g Gentiana (radacina).............................. 5 g Obligeana (raacicina).......................... 10 g Tinctura (planta intreaga).................... 10 g Chimen (seminte)................................ 10 g Anasonm (seminte)............................ 10 g Fenicul (seminte)................................ 10 g Musetel (flori)..................................... 10 g Menta (frunze)................................... 15 g Coada soricelului (flori)...................... 20 g Infuzie. Se fierb doua lingurite de amestec, cu doua cani de apa, timp de 5-10 minute. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai cald, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Ceai 5 Tintaura (planta fara radacina) sau pelin (frunze) Se pune o lingura cu varf de tintaura ori de pelin in 250 ml de apa clocotinda. Se lasa sa infuzeze trei minute. Se strecoara si se beau 2 cani zilnic. Ceai 6 Macrisul iepurelui (toata planta) Se extrage sucul de macris si se iau 3-5 picaturi de suc proaspat la fiecare ora. In faza incipienta a bolii acest suc se combina cu amestecul de ceaiuri mentionat anterior (Ceai 1).