Starea de anxietate nu inseamna doar ingrijorare in perioadele de stres. Unii oameni se simt tensionati si stresati mai multe zile la rand, chiar si cand nu au motive intemeiate. Daca starea aceasta perpetua dureaza mai mult de 6 luni de zile, este foarte posibil sa ea sa fie anxietate, tulburare care afecteaza din ce in ce mai multi oameni. Chiar fara ca ei sa stie…
De aceea, este important sa aflam care sunt semnele prevestitoare ale boliii si sa aflam cum sa le amelioram.
Simptome emotionale
Principalul semn este sentimentul exagerat de tensiune, de anxietate. Nu poti sa-ti dai seama de un motiv anume pentru starea aceasta, iti faci griji pentru lucruri marunte sau pentru viitor, inainte sa il cunosti. Toata aceasta ingrijorare iti afecteaza somnul si gandirea si te simti iritat din cauza insomniilor si a bolii in sine. Si nu te poti opri din a te stresa din diferite cauze: bani, job, relatii.
Simptome fizice
- Tensiune sau durere in muschi
- Dureri de cap
- Greata, diareee
- Tremurat
Anxietatea si atacurile de panica
Aceste episoade de panica sunt un fel de manifestare a anxietatii prin simptome precum: batai accelerate ale nimii, ameteli, stare de greata, dureri in piept si senzatia ca vei avea un atac de cord, ca mori sau ca iti pierzi mintile. Aceste atacuri de panica afecteaza milioane de oameni, dar sunt cele mai usor de tratat.
Anxietatea sociala
Aceasta apare ca o fobie fata de evenimente sociale normale: panica si constientizarea se intensifica, iar simptomele sunt teama de eveniment, transpiratiile, roseata din obraji, starea de greata si incapacitatea de socializare. Aceasta problema se poate trata cu psihoterapie si medicamente.
Puteti afla mai multe aici: https://paxonline.ro/?q=diagnostic_si_evaluare_psihologica
Stresul posttraumatic si anxietatea
Unii oameni dezvolta stres posttraumatic dupa ce au trecut prin anumite episoade traumatizante, evident, precum violul, abuzul, razboiul sau un dezastru natural. Simptomele se refera la amintiri involuntare despre acele momente, pierderea interesului pentru activitatile placute si probleme cu manifestarea afectiunii fata de cineva. In plu, persoanele suferinde pot deveni violente sau iritate. Afectiunea se poate trata cu terapie si medicamente.
Cine sufera de anxietate?
Oricine poate suferi de aceasta tulburare, chiar si copiii. Simptomele apar treptat, mai ales in perioada adolescentei si a varstei mijlocii si afecteaza in special femeile – chiar un numar dublu fata de numarul barbatilor.
Cauzele anxietatii
- Genele
- Mediul
- Factorii psihologici
Tratamente ale anxietatii
- Terapia cu un psiholog – terapia cognitiv comportamentala
- Scrisul sentimentelor si gandurilor
- Tehnici de relaxare
- Antidepresivele
- Evitarea cafeinei
- Consumul de alimente sanatoas
- Meditatia, yoga
- Sportul
- Suplimentele cu KAVA, VALERIANA sau SUNATOARE