O disfunctie sau o problema de natura sexuala se refera la o dereglare care apare in timpul oricarei faze din ciclul de reactii sexuale care sustrag individul sau cuplul de la a experimenta placerea survenita in urma activitatii sexuale. Aceste faze sunt: excitarea, platoul, orgasmul si rezolutia.
Studiile ne spun ca disfunctiile sexuale sunt comune – de 43% la femei si 31% la barbati – dar inca reprezinta un subiect sensibil de abordat. Din fericire, multe cazuri de disfunctii sunt tratabile, de aceea este foarte important sa recunoasteti cand aveti o asemenea problema.
Care sunt cauzele aparitiei problemelor sexuale?
Ele pot aparea ca rezultat fizic sau psihologic. Printre cauzele fizice/medicale se numara diabetul, bolie cardiovasculare, tulburarile neurologice, dezechilibrele hormonale, bolile cronice precum insuficienta renala sau hepatica, alcoolismul, abuzul de medicamente sau efectele secundare starnite de anumite antidepresive.
Cauzele psihologice se refera la stres si anxietate, grija ca performanta sexuala nu este la nivel inalt, problemele maritale si depresia, sentimentul de vina sau traumele sexuale. Cine este afectat de tulburarile sexuale? Atat barbatii, cat si femeile, au asemenea probleme, de la orice varsta. Totusi, varstnicii sunt cei mai atacati de aceste griji: disfunctii sexuale, libidou scazut.
Tulburarile privind ejacularea includ: - Ejacularea prematura – apare inainte sau imediat dupa penetrare - Ejacularea inhibata – apare cand la orgasm, lichidul seminal se intoarce in vezica si nu prin uretra catre penis (intalnita mai adesea la cei care sufera de neuropatice diabetica).
Disfunctia erectila se numeste si impotenta, reprezentand inabilitatea de a mentine o erectie potrivita pentru activitatea sexuala. Cauzele pot fi problemele ale circulatiei – ateroscleroza, tulburarile nervoase, stresul, depresia, anxietatea, medicamentele.
Ce reprezinta apetitul sexual diminuat, scazut?
Lipsa libidoului se refera la o descrestere a dorintei sau a interesului pentru sex. Aceasta lipsa poate proveni din cauza unui nivel de testosteron scazut, din cauza anxietatii si depresiei, din cauza diabetului sau a antidepresivelor.
Cum se diagnosticheaza problemele sexuale la barbati?
Exista cateva teste pe care doctorul le va urma pentru a afla cauzele – analize de sange, analiza circulatiei in cazul penisului, testarea senzoriala, testarea rigiditatii.
Cum se trateaza disfunctiile sexuale la barbati?
Prin tratament medical – ceea ce va rezolva simptomele fizice ale problemei acuzate de barbat. Prin medicamente prescrise – cum sunt cele de tipul Viagrei, care imbunatatesc performantele masculine prin stimularea circulatiei in zona organului sexual. Prin hormoni – barbatii cu un nivel scazut de testosteron vor putea lua suplimente hormonale pentru a corecta deficitul. Prin terapie psihologica – terapia se adreseaza cauzelor psihice precum anxietatea sau teama, vina sau impactul emotional. Prin ajutoare mecanice – aici ne referim la aparate sau implanturi care pot ajuta barbatii care sufera de disfunctie erectila. Prin educatie si comunicare, bineinteles – educatia este foarte importanta pentru a ajuta persoana suferinda sa se impace cu problemele si sa caute rezolvare.