Descrierea speciei. Este o planta erbacee, originara din Asia occidentala si nord-estul Africii, iar la noi se gaseste numai in cultura. Are tulpina cilindrica, goala la interior, ramificata si inalta pana la 75cm. Frunzele bazilare sunt ovale, dintate pe margine, iar cele superioare profund divizate in segmente lineare. Florile mici, albe, regulate, pe tipul 5, sunt grupate in umbele compuse fara involucru. Infloreste din luna iunie pana in august.
Produsul vegetal folosit. In scopuri terapeutice se utilizeaza numai fructele ( Fructus Anisi Vulgaris ), impropriu denumite seminte, recoltate la maturitate au forma ovoida, sunt paroase, lungi de 3-5 cm si late de 2-3mm, de culoare galben-cenusie sau cenusiu-verzuie, cu miros placut si gust dulce aromat.
Principii active: ulei volatil ( bogat in anetol 80-90%).
Actiune farmacologica: datorita uleiului volatil, fructele de anason au proprietati carminative, usurand evacuarea gazelor intestinale si stomahice, ajutand digestia, de asemenea au si proprietati expectorante stimuland secretia salivara si galactagoga.
Intrebuintari: se foloseste sub forma de infuzie 1% ( 250ml pe zi ) sau sub forma de pulbere 0.5-2 g/zi ca stimulent al poftei de mancare ( in anorexii ), in insuficienta secretiei lactate, cat si pentru usurarea digestiei si expectorant.
Sub forma de infuzie se administreaza si sugarilor pentru a inlatura colicile produse de acumularea de gaze, folosind in acest scop 5-6 fructe la o canita de apa.