Descrierea speciei. Botezat de popor cu diverse nume ca: lipan, lapuc si clococean, brusturele este o specie erbacee bienala, foarte raspandita in flora noastra prin locuri virane, pe langa garduri si pe marginea padurilor. in pamant are un rizom vertical care se continua cu o radacina pivotanta carnoasa; tulpina inalta pana la 2m este ramificata si paroasa, poarta frunze dispuse altern, de culoare verde pe fata superioara, cenusiu-tomentoasa pe cea inferioara. Frunzele inferioare sunt foarte mari, petiolate, cu limbul rotunjit la baza si cu marginea intreaga; frunzele superioare sunt de dimensiuni din ce in ce mai mici spre varf. Florile pentamere, tubulare, de culoare purpurie sunt dispuse in capitule globuloase, inconjurate de bractei incovoiate la varf in forma de carlig; fructul este o achena. Infloreste in lunile august-septembrie.
Produsul vegetal folosit. Se utilizeaza numai radacinile ( Radix Bardanae ) recoltate inainte de inflorire in al doilea an de vegetatie, sau toamna in primul an de vegetatie.
Principii active: nitrat de potasiu, ulei volatil o lactona cu structura insuficient precizata, acid cafeic, vitamine din complexul B.
Actiune farmacologica: diuretica, coleretica si hipoglicemianta; de asemenea are si proprietati antifurunculoase.
Intrebuintari. Se foloseste ca diuretic si sudorific sub forma de ceai prin macerarea timp de 30-60 min. a 3-4 linguri de radacina maruntita intr-un litru de apa clocotita, iar dupa filtrare prin vata si indulcire, se bea in cursul unei zile. In cazul diabeticilor ceaiul se indulceste cu zaharina. Extern, infuzia asociata cu frunze de mesteacan se foloseste ca lotiune pentru cresterea parului, frectionand pielea capului , o data pe saptamana dupa spalare, cu aceasta fiertura careia i s-a mai adaugat si o lingurita de otet.