Descrierea speciei. Inul - planta erbacee, originara din cate se pare din Caucaz - se cultiva la noi pe suprafete intinse, in scopuri industriale. Aceasta specie anuala, are o tulpina inalta pana la 1m, care in treimea superioara se ramifica in ramuri subtiri ce se termina cu cate o frumoasa floare albastra, regulata, pe tipul 5, cu corola dialipetala si androceul format din 5 stamine fertile si 5 stamine sterile. Fructul la maturitate este o capsula cu 5 loji, in fiecare loja gasindu-se cate 2 seminte ovale, comprimate lateral, de culoare bruna stralucitoare; semintele au gust uleios si mucilaginos.
Produsul vegetal folosit. In scopuri terapeutice se folosesc numai semintele ajunse la maturitate completa (Semen Lini).
Principii active: mucilagii, saruri de potasiu si de magneziu.
Actiune farmacologica: datorita mucilagiilor semintele de in au actiune purgativa (de natura mecanica), emolienta si revulsiva.
Intrebuintari. Semintele de in ingerate intregi, cate 2 linguri pe zi, sunt folosite in tratamentul dispepsiei si constipatiei. Sub forma de infuzie 4% se administreaza ca bautura emolienta si racoritoare contra inflamatiilor tubului digestiv. Extern se utilizeaza faina de in, singura sau asociata cu faina de mustar negru sub forma de cataplasme ca emolient si usor revulsiv. Cataplasma de faina de in se prepara din faina de in care se amesteca cu apa calda in portiuni mici pana la consistenta dorita; in cazul cand se asociaza si cu faina de mustar se foloseste apa care are temperatura camerei.