revista

Acidul folic și fertilitatea

Acidul folic și fertilitatea

Femeile care iau suplimente de acid folic în fiecare zi au șanse mai bune să rămână însărcinate, spun cercetările. De mult timp recunoscut pentru protecția majoră a sănătății fetusului, în ultimii ani i s-au recunoscut și calitățile acestei forme de vitamina B de a ajuta la creșterea fertilității la femei. Într-un studiu făcut pe 18.000 de femei, acidul folic luat zilnic a scăzut cu 40% șansele de a suferi de probleme ale reproducerii (producerea de ovule) – a doua cauză a infertilității femeilor.

În ultimul timp, femeile depun mai mult efort pentru a ovula cum trebuie, pentru a rămâne însărcinate. Suplimentele de multivitamine și deci, de acid folic, au o influență pozitivă majoră asupra fertilității. Astfel, femeile care iau o pastilă pe zi de acid folic timp de 3-5 zile pe săptămână deja au cu 30% mai puține șanse să aibă probleme de fertilitate decât cele care nu iau suplimente.  Acidul folic este vital în producția de celule roșii în sânge, precum și de norepinefrină și serotonină – componente chimice ale sistemului nervos. De asemenea, ajută la sintetizarea materialului genetic în fiecare celulă a corpului și normalizează funcția creierului. 

Deși nu se știe exact cum poate acidul folic – o formă a vitaminei B9 – să ajute în protecția sarcinii, părerile specialiștilor se rezumă la faptul că ajută supraviețuirea embrionului. Acidul folic este esențial pentru dezvoltarea cerebrală și se regăsește și în fructele citrice, în roșii, în legumele verzi și cereale. Deficiența de acid folic poate provoca defecte de naștere legate de coloană și de creier. Femeile care au deficiență de folați (acidul folic) sau de fier au aceleași simptome ca oboseala și slăbiciunea.

De cât acid folic este nevoie?

Femeile care doresc să aibă un copil sunt sfătuite să ia 0.4 mg de acid folic în fiecare zi după ce au întrerupt metoda de contracepție, cât și timp de primele 12 săpămâni în timpul sarcinii. Acest sfat este dat mai ales pentru a feri fătul de defectele de naștere precum spina bifida. În timpul sarcinii este recomandată o doză mai mare de acid folic, cam de 0.6-0.8 mg. Pentru femeile care au o istorie în familie a defectelor din naștere a măduvii spinle, se poate ajunge până la 4 mg de acid folic pe zi, dar este necesar și sfatul medicului. Riscurile fătului de a dezvolta defecte din naștere scade cu 50%, ceea ce demonstrează cât de important este acidul folic în alimentația femeilor.

Femeile care au născut un copil cu defect al tubului neural sunt supuse la un risc mai mare de a avea un alt copil cu același defect. Acestea sunt sfătuite  să ia cel puțin 4 mg de acid folic, cu o lună înainte de a concepe, continuând cu aceeași doză și în primele 3 luni de sarcină. Vorbește cu doctorul tău despre cât acid folic ai nevoie înainte și după concepere. Acidul folic este o vitamină solubilă în apă, așa că va fi eliminat dacă e în exces. Pentru unele femei, există o excepție: prea multă vitamina B9 poate ascunde o deficiență de B12, uneori o problemă pentru vegetarieni. Se recomandă sfatul medicului.

Suplimente și alimente bogate în acid folic.

Suplimentele sunt bonusuri. Consumul bogat de alimente pline de folați nu dăunează nimănui, mai ales dacă nu poți consuma acid folic, prenatal, din cauza grețurilor de dimineață. Cele mai bune surse de acid folic sunt legumele cu frunze verzi, iar cerealele deja sunt îmbogățite cu el, în unele fabrici. Alte surse de acid folic sunt ficatul de pasăre, de oaie, grâul, asparagusul, papaya, broccoli, ouăle și somonul.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4337 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Infectie urinara sau infectie genitala? Cum faci diferenta intre ele

Multe femei ajung, cel putin o data in viata, sa se intrebe…

O viata sexuala sanatoasa: ce trebuie sa stii despre sexul anal

Cu toate ca pare un subiect tabu, in intimitatea de cuplu, multe…

Suplimente naturale pentru stimularea fertilitatii

Din pacate, diagnosticul de infertilitate poate destrama cupluri.…

Probleme cu fertilitatea? Remedii pentru sterilitatea feminina

Din punct de vedere medical, o femeie sufera de sterilitate…

Semne ale cancerului de col uterin: ce simptome sa nu ignori

Pentru ca acest tip de cancer este unul dintre cele mai raspandite…

Dureri in timpul sexului? Afla cauzele si solutiile

Durerea in timpul sexului se descrie medical ca dispareunie…

Gaseste-ti punctul G!

Cand vine vorba de satisfactia sexuala feminina, vorbim si de…

Cum iti afecteaza hormonii viata?

Nivelul de hormoni din organism afecteaza direct atat femeile,…

Astaxantina, antioxidantul suprem impotriva bolilor degenerative

Efectul sau este de 550 de ori mai eficient decat al vitaminei…

Surse vegetale care cresc libidoul la femei

Lipsa poftei  sexuale afecteaza atat barbatii, cat si femeile.…