revista

Cum iti afecteaza hormonii viata?

Cum iti afecteaza hormonii viata?

Nivelul de hormoni din organism afecteaza direct atat femeile, cat si barbatii, dar cat de multe stim despre ce se intampla cu el si cate informatii avem azi la dispozitie pentru a sti sa prevenim sau sa remediem problemele?

Se presupune ca femeile nu produc testosteron. Nimic mai neadevarat. Testosteronul, desi se numeste “hormonul masculin” pentru ca se produce in cantitati mai mari la barbati, este produs si de corpul feminin. El este responsabil de cresterea parului facial si corporal, de vocea ingrosata si de productia de sperma la barbati. La femei, testosteronul are rol in apetitul sexual.

De asemenea, hormonii in general provoaca apetit alimentar. Doi sunt responsabili de asta, grelina care trimite mesajul organismului ca e timpul sa manance si leptina, care iti spune cand esti satul. Se studiaza rolul acestora in slabit si obezitate.

De  ce se recomanda ca atunci cand ai pierderi sau acumulari de kilograme din senin, sa iti verifici tiroida? Pentru ca glanda situata la nivelul gatului provoaca schimbari de acest gen. tiroida produce hormoni care controleaza metabolismul, felul in care mancarea este transformata in nutrienti si energie. Cand tiroida nu produce destui hormoni, apare afectiunea numita hipotiroidism si viceversa, hipertiroidism.

Hormonii au legatura si cu durerile de cap. Atunci cand nivelul de estrogen si de progesteron scade prea mult, mai ales inainte de menstruatie, apar durerile de cap.

Tot ei au legatura si cu aparitia acneei, care fluctueaza in functie de hormoni. In adolescenta, acestia o iau razna. Cand se intampla acest lucru, pielea produce mai mult sebum care se blocheaza in pori, formand cosuri. Hormonii pot produce si mai multe bacterii pe piele, care duc la acnee. Pentru femei, schimbarile hormonale de dinainte de menstruatie provoaca aparitia cosurilor, dar cele care iau anticonceptionale au mai putine.

Exista substante care actioneaza asemanator hormonilor, precum corticosteroizi. Acestia se folosesc in cazul artritei reumatoide si astmului si seamana cu cortizolul, produs de organism. Ei ajuta in reducerea inflamatiilor din interiorul organismului, mai ales cand sistemul imunitare ataca celulele, pe care nu le recunoaste ca fiind familiare, din greseala.

Hormonii au legatura directa si cu boala Addison. Atunci cand poftim prea mult sare, s-ar putea sa fie vorba de boala rara Addison, care apare atunci cand corpul nu mai produce destui hormoni cortizol si aldosteron. Printre alte simptome se numara si durerile de cap, sensibilitatea la frig, slabiciune musculara si depresie ori deshidratare.

Din pacate pentru femei, doar acestea sufera de menopauza. Atunci cand ea se instaleaza si menstruatiile dispar, exista o schimbare radicala in nivelurile de hormoni. Barbatii, in schimb, sufera si ei de o scadere a testosteronului, dar in ritm lent, si ei pot produce sperma in continuare. Odata cu scaderea testosteronului, apar si kilograme in plus, lipsa de energie si lipsa apetitului sexual.

Stii de hormonul iubirii? Acesta se numeste oxitocina de fapt si apare cand te indragostesti, cand imbratisezi pe cineva sau cand te alinti cu partenerul si are rol in intarirea legaturii intre parteneri ori intre mama si copil. Oxitocina se elibereaza in cazul travaliului si al alaptarii. 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4338 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Cele mai bune alimente pentru ficatul gras

Ficatul cantareste apropae 700g la adultii sanatosi si este…

Curcumina si enormele sale beneficii

Se intampla des ca oamenii sa confunde curcumina cu turmericul…

Alimente alcaline, ideale pentru pH-ul corpului

Corpul nostru este format din organe cu sisteme adaptate la…

Alimente bogate in fier, necesare femeilor

Cea mai frecventa forma de deficienta nutritionala este deficienta…

Remedii naturiste pentru tuse

In plin sezon de iarna – cam fara zapada si cu prea mult…

Aspirina zilnica: sanatoasa sau daunatoare?

Conform unora, aspirina luata zilnic este ieftina, accesibila…

Ce se intampla cand renuntam la zaharuri?

Conform unor studii recente facute la Universitatea din Carolina…

5 intrebari pe care sa ti le adresezi inainte de a lua vitamine zilnic

Multi se intreaba daca e cu adevarat necesar un supliment vitaminizant…

Scade colesterolul in mod eficient cu cateva metode simple

Toata lumea doreste sa scape de colesterolul marit. Este o problema…